Vicemeras užsipuolė Tarybos narį, kuris stojo ugniagesių pusėn

Prieš 1 metus 138


Savaitraštis „Radviliškio kraštas“ jau rašė, kad Radviliškio rajono valdantieji su meru V. Simeliu priešakyje siekia dalyvauti pilotiniame projekte dėl Savivaldybės Priešgaisrinės saugos tarnybos perdavimo į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą.

Suabejojo pilotinio projekto nauda

Prieš pasisakant dėl dalyvavimo pilotiniame projekte, rajono meras sudarė darbo grupę iš Tarybos narių, kuriai vadovauja „valstietis“ vicemeras Vytautas Krikščiūnas. Šios darbo grupės nariai aplankė visas Savivaldybės Priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesių komandas, išklausė jų norų bei lūkesčių.

Beje, visi Savivaldybei pavaldūs ugniagesiai vieningai pasisakė nenorintys jokių reformų, norėtų, kad išliktų esama padėtis.

Juk visi žinome, kokią „naudą“ rajono gyventojams atnešė pašto reformos pilotinis projektas – jau prieš 5 metus darbo neteko 7 pašto skyrių darbuotojai, kaip kitose, ne pilotiniuose rajonuose, pašto skyriai kaimuose bei miesteliuose uždarinėjami tik dabar. Taigi ir ugniagesiai susirūpino dėl savo darbo vietų, kurių gali netekti jau kitais metais, pasibaigus pilotiniams projektui, nes jis, pritarus Tarybai, būtų vykdomas nuo 2023-01-01 iki 2023-12-31.

Nepartinis Tarybos narys Gediminas Lipnevičius taip pat suabejojo šio pilotinio projekto nauda – juk nei viena reforma nebuvo naudinga žmogui. Lankydamasis Savivaldybei pavaldžių ugniagesių komandose, Tarybos narys pažadėjo balsuoti, kad pilotinis projektas nebūtų vykdomas rajone ir kad ugniagesiai išsaugotų darbo vietas. „Mano balsą jūs turite“,- sakė Tarybos narys vyrams. Ši frazė labai supykdė vicemerą V. Krikščiūną.

Vicemeras užsipuolė Tarybos narį

V. Krikščiūnas viešai pareiškė, kad neva ugniagesiams reikia padėti, nes jų darbo sąlygos apgailėtinos, technika sena, jie budi po vieną, nes trūksta etatų. Vicemero nuomone, ugniagesių darbo sąlygas pagerins pilotinis projektas, o Tarybos narys G. Lipnevičius, norintys išsaugoti ugniagesiams darbo vietas, užsiiminėja populizmu ir kraunasi sau politinį kapitalą.

Tačiau įdomu, ar iki šiol vicemeras nežinojo, kad kai kurių ugniagesių komandų darbo sąlygos apgailėtinos, kad technika pasenusi, o kai kur dar naudojamasi lauko tualetais? 
Panašu, kad pats V. Krikščiūnas užsiiminėja populizmu teigdamas, kad rajone šis pilotinis projektas bus vykdomas, jeigu Vidaus reikalų ministerija pažadės išsaugoti ugniagesiams darbo vietas, atnaujinti techniką bei apmokyti darbuotojus, kad šie atitiktų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento keliamiems profesiniams reikalavimams.

Tik vicemeras pamiršo paminėti, kad vykdant pilotinį projektą „žaidimo taisykles“ jau nustatinės Vidaus reikalų ministerija ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ir elgsis su Savivaldybės ugniagesių komandomis kaip panorės. O gal ministerija ir departamentas panorės optimizuoti šią struktūrą ir kaimuose dirbantys ugniagesiai nebebus reikalingi.

Beje, ir pats meras V. Simelis prasitarė, kad retai į gaisrus važiuoja Šaukoto ugniagesiai. Vadinasi, ši komanda greitai gali tapti nebereikalinga.

Rugsėjo mėnesį Radviliškio rajono savivaldybės taryba turės nuspręsti, ar rajonas dalyvaus šiame pilotiniame projekte, o tuo pačiu bus nulemtas ir kai kurių Savivaldybei priklausančių ugniagesių komandų likimas.

Savivaldybės ugniagesių vado Antano Vaičiūno komentaras

„Mero sudarytos darbo grupės nariai, lankydami Savivaldybės ugniagesių komandas patys galėjo įsitikinti, kad 50 vyrų vieningai pasakė nenorintys jokių permainų. Ugniagesiai darbo sąlygomis bei techniniu aprūpinimu yra patenkinti. Mes turime du neprastus automobilius, senesni taip pat puikiai rieda. Galiu pasakyti, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui priklausantys ugniagesiai turi vieną apynaujį  „Volvo“  automobilį, o kopėčios yra sumontuotos ant seno „Zil“ markės automobilio. Mes dar Departamento ugniagesiams paskoliname tepalo, kai jie pritrūksta. Tai tegul pirma Departamentas apsižiūri savo kiemą, prieš siūlydamas mums pagerinti darbo sąlygas bei nupirkti naujesnę techniką“.

Pasak A. Vaičiūno, nupirkdamas naujesnius automobilius Savivaldybei priklausantiems ugniagesiams, Departamentas bei Vidaus reikalų ministeriją jiems padarytų „meškos paslaugą“ – nauji automobiliai būna aukštesni ir netilptų į garažus.

„Mūsų vyrai patys remontuoja automobilius, o Departamentui priklausantys ugniagesiai juos varo į servisą – vadinasi, mes dar sutaupome lėšų. Netiesa, kad Savivaldybės ugniagesiai nepasiruošę gesinti gaisrų – jie pirmieji atvyksta į gaisro vietą ir paskutinieji išvažiuoja. Paprastai užgesinus gaisrą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ugniagesiai išvyksta, o visas likęs fizinis darbas, kaip gaisravietės užkasimas, paliekamas mano vyrams“,- žurnalistams sakė Savivaldybės ugniagesių vadas.

A. Vaičiūno nuomone, Departamentas jau dabar galėtų Savivaldybės ugniagesius aprūpinti naujesne technika, jeigu valstybėje yra lėšų perteklius, o po metų pateikti Tarybai išvadas, ar duotų naudos dviejų ugniagesių instancijų sujungimas, ar ne. Šiuo metu Tarybos nariai būtų kaip ir apgauti – juk jie  dar nežino, ar pasiteisintų toks pilotinis projektas, ar ne. Viena tik aišku, kad po optimizavimo būtų panaikintos  4-5 Savivaldybės ugniagesių  komandos, departamento ugniagesiai per 18 minučių nespėtų atvykti į gaisro vietą ir žmonėms tai tikrai nesuteiktų saugumo. 

Pakruojo rajono savivaldybės ugniagesių vado nuomonė

Paklausėme ir kaimyninio Pakruojo rajono savivaldybės Priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesių vado Alfredo Martūzo nuomonės apie gresiantį Savivaldybių ir Departamento ugniagesių sujungimo projektą. „Savivaldybėms atidavus savo ugniagesių tarnybą valstybei viskas bus sugriauta ir sugadinta. Šiuo metu kai kurios Savivaldybės ugniagesių komandos geriau aprūpintos nei Departamento. Jungiant normaliai veikiančią ir pigiai kainuojančią tarnybą prie Departamento daroma klaida. Pavyzdžiui, Departamento ugniagesiams iš valstybės biudžeto yra skiriama 150 mln. eurų, o Savivaldybių ugniagesiams – 30 mln. eurų.  Departamentas suprasdamas, kad šiam projektui nėra politinio palaikymo, bando apgauti vieną kitą Savivaldybę. Nei Departamentas, nei Ministerija nepateikia svarių argumentų, kas bus padaryta, kad pagerėtų ugniagesių darbo sąlygos, paslaugų kokybė. Sujungus dvi ugniagesių institucijas, reikės skirti papildomai 50 mln. eurų ir tai automatiškai sukels krizę. Šiuo metu Lietuvoje priešgaisrinei saugai skiriama daugiau lėšų nei yra Europos Sąjungos vidurkis. Vadinasi, ši reforma reikalinga, kad būtų taupomos valstybės lėšos, o jos būtų taupomos panaikinant Savivaldybių ugniagesių komandas. Tik jas panaikinus, vargu, ar bus užtikrintas žmonių saugumas“,- žurnalistams sakė Pakruojo rajono savivaldybės Priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesių vadas.

Gyventojai gali spręsti patys, kas užsiiminėjo populizmu, o kas iš tikrųjų stojo Radviliškio rajono gyventojų pusėn. Kreipėmės į vicemerą paaiškinimų dėl jo viešų  pasisakymų, kuriais jis bandė pažeminti Tarybos narį, tačiau atsakymų taip ir nesulaukėme. Tarybos narys G. Lipnevičius šio vicemero išsišokimo nepanoro komentuoti, nes, jo nuomone, gyventojai tegul patys sprendžia, ar reikia ugniagesių komandų gyvenvietėse, ar ne.O jūs, mielieji, spręskite patys, ar reikia optimizuoti Savivaldybei priklausančias ugniagesių komandas, ar ne.

Savivaldybės ugniagesių vado A. Vaičiūno nuomone, vykdant pilotinį projektą gali būti panaikintos kai kurios ugniagesių komandos
Savivaldybei priklausantys ugniagesiai patenkinti turima technika
Gyvenviečių ugniagesiai patenkinti darbo ir poilsio sąlygomis
Skaityti visą pranešimą