Už elektros kainos drastišką padidinimą balsavo ir buvęs meras

Prieš 1 metus 154

Jau nuo pavasario Lietuvos gyventojams buvo siūloma sudaryti sutartis dėl elektros tiekėjo, nes liberalizuojama elektros rinka. Rinkoje pasirodė tokie naujieji elektros tiekėjų pavadinimai, kaip „Perlas Energija“, „Birštono energija“, „Elektrum Lietuva“. Šios reformos tikslas – liberalizuoti, o kaip atsitiko – pabranginti elektros energiją.

Gyventojai sumaištyje

Gyventojams buvo rekomenduojama elektros tiekėją pasirinkti iki rugpjūčio 1 dienos. Šaltąjį metų sezoną pasitinkame su neišvengiamai didesnėmis elektros kainomis. Daliai žmonių tiek privačiuose ūkiuose, tiek smulkiajame versle jos tampa nepakeliamos. Energetikos ekspertai sako, kad būdų suvaldyti elektros kainų šokui nėra, ir primena atominės energetikos galimybę, kurią Lietuva prieš dešimtmetį praleido. Skaičiuojama, kad už pačių pasigamintą atominę energiją mokėtume net iki dešimt kartų mažiau nei dabartinė rinkos kaina.

Tik faktai

Rugpjūčio viduryje energetikos ministras Dainius Kreivys pažymėjo, kad jei Visagine būtų iškilusi nauja atominė elektrinė, lietuviai dabar galėtų tikėtis kur kas mažesnių elektros kainų.
Anot D. Kreivio, planuota, kad vienos Visagino atominėje elektrinėje pagaminamos megavatvalandės kaina galėjo siekti apie 68 eurus. Dabar rinkoje ji svyruoja tarp 400–600 eurų už Mwh.

2012 m. spalį Lietuvoje vyko patariamojo pobūdžio referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos šalyje. 34,09 proc. dalyvavusių pritarė atominės elektrinės statybai, 62,68 proc. − nepritarė.

Kaina už elektrą gyventojus varo į skurdą

Jau dabar sąskaitos už elektrą gyventojus varo į neviltį – pasirinkę nepriklausomą tiekėją moka nuo 30 iki 40 centų su valstybės kompensacija, o nepasitrinkę – moka apie 50 euro centų už kilovatą.. „Gyvename privačiame name, per mėnesį už elektrą mokėdavome maždaug 48 eurus, tačiau vasarą dvi savaites apskritai nebuvome namuose, o sąskaita už elektrą buvo tokia pat – apie 50 eurų“,- žurnalistams sakė viena radviliškietė.

„Už elektrą mokėdavome po 25 eurus, tačiau liberizavus jos rinką ir pasirinkus tiekėją už elektrą tenka mokėti po 50 eurų. Tad reformos esmė – dar „nulupti“ iš mokesčių mokėtojų papildomų lėšų“,- tokią elektros liberalizavimo politiką apibūdino radviliškietis.

Operatoriai varto milijonus

Gyventojams skaičiuojant paskutinius centus už mokesčius, elektros perdavimo operatoriai varto tūkstantines sumas.

Lietuvos respublikos Seimo narys Aidas Gedvilas savo socialinėje erdvėje paviešino informaciją: „Labiausiai šokiravo VERT vadovo atskleistas faktas, kad dalis mūsų sumokamos kainos už elektrą atitenka AB „Litgrid“. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį suma siekė 154 milijonų eurų. Pinigai turi nukeliauti į tinklų, jungčių modernizavimą. Reaguodamas į tai, raštu pasiūliau Ministrui koreguoti aprašus ir tuos pinigus nukreipti į kompensavimo mechanizmą šiuo sunkiu laikotarpiu“. Panašu, kad Seimo nario siūlymas nebuvo išgirstas.

Už tokias Elektros energetikos įstatymą pataisas balsavo 93, prieš – septyni, o susilaikė 27 Seimo nariai. Už tokias pataisas balsavo ir radviliškiečių rinktas Seimo narys A. Čepononis.

Taip pat Seimas įteisino kintamosios elektros kainos sutartis bei nustatė lankstesnę kainų palyginimo sistemą. Be to, pataisos skirstomųjų tinklų operatoriui uždraudė teikti vartotojų duomenis nepriklausomiems tiekėjams, jeigu žmogus nesutiks, – apie savo sprendimą jis iki šių metų rugpjūčio 31-osios turėjo pranešti skirstomųjų tinklų operatoriui. Nepriklausomiems tiekėjams Seimas leido atverti visų antrojo ir trečiojo liberalizavimo etapų vartotojų duomenis, kad jie galėtų geriau įvertinti jų poreikius ir pasiūlyti geriausius planus. Šiuos duomenis jiems leista naudoti ne ilgiau kaip pusmetį. Be to, nepriklausomiems tiekėjams suteikta prieiga prie vartotojų, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas, duomenų.

Nepriklausomi tiekėjai galės naudotis tik aktualiais skirstomųjų tinklų operatoriaus jiems perduotais vartotojų duomenimis. Numatomas ir greitesnis tiekėjo keitimo procesas, kuris užtruks ne ilgiau nei dvi savaites, o ne tris, kaip dabar. Vartotojai, turintys išmaniuosius skaitiklius, galės sudaryti kintamosios elektros kainos, susietos su didmeninėmis kainomis elektros biržoje, sutartis. Valstybinei energetikos reguliavimo taryba įpareigota vykdyti tokių sutarčių pagrindinių pokyčių poveikį vartotojų sąskaitoms.

Daugiausiai elektros suvartojantys buitiniai vartotojai – pirmojo etapo dalyviai – nepriklausomą tiekėją turėjo pasirinkti iki 2020 metų gruodžio 10 dienos. Šiemet pasirinkti tiekėją turės 1-5 tūkst. kWh per metus suvartojantys namų ūkiai, daugiausia – daugiabučių gyventojai, taip pat mažesnių ar energetiškai efektyvesnių namų savininkai, o 2022-aisiais – suvartojantys iki 1 tūkst. kWh elektros. Šiai grupei priskiriami ir socialiai pažeidžiami bei valstybės remiami gyventojai. Lietuvoje yra iš viso apie 1,6 mln. buitinių vartotojų.

Seimo narys nuo atsakymų išsisukinėja

Už elektros rinkos liberizavimą balsavo ir Seimo nario Antano Čepononio partijai  priklausantys konservatoriai.

Savaitraščio „Radviliškio kraštas“ žurnalistai teiravosi buvusio rajono mero, kodėl jis kartu su savo partiečiais stumia gyventojus į skurdą. 

Klausimai buvo tokie:

1. Dėl kokios priežasties Jūs balsavote už  elektros rinkos liberalizavimą?

2. Ar nemanote, kad elektros rinkos liberalizavimas dar labiau nuskurdins gyventojus bei kai kuriuos smulkiuosius verslininkus prives prie bankroto, nes jie nebegalės susimokėti už brangią elektrą?

3. Ar, Jūsų nuomone, valstybė turėtų kontroliuoti elektros kainas ir neleisti ją tiekiančioms įmonėms  nepagrįstai didinti?

4. Ar nemanote, kad elektrą reikėtų pirkti ne per tarpininkus, o tiesiogiai iš Astravo ar kitų elektrinių – tada gyventojai ir verslininkai mokėtų mažiau už elektros energiją, o tai labai svarbu šiandien esančiu brangymečiu?

5. Jūsų nuomone, žiniomis ar Lietuva šiuo metu naudoja, perka rusiškas dujas, elektrą ar naftą?

Nei į vieną klausimą gerbiamas Seimo narys neatsakė. Bet tai ir nenuostabu – artėja rinkimai, o atsakant į nepopuliarius klausimus būtų rizikinga ir neparanku, būtų sugadintas „nuglaistytas“ politiko įvaizdis.

Šiandien konservatorių partijos Radviliškiui skyriui rajone atstovauja buvęs meras A. Čepononis ir jo pavaduotoja Moteris Saulė J. Margaitienė.

Jonas Petrikas

Balsavimo lentelė
Skaityti visą pranešimą