„Ukrainos vaikai bijo“ – fejerverkų festivalį sostinėje lydėjo protestas, organizatorius sako argumentų nesuprantantis

Prieš 1 metus 85

Kelios dešimtys aplinkosaugos aktyvistų šeštadienį prie Vingio parko surengė protesto akciją, nukreiptą prieš rengiamą fejerverkų festivalį „Vilniaus fejerija“. Protesto dalyviai taip pat siekė atkreipti dėmesį į stresą, kurį fejerverkai gali kelti į Lietuvą nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams.

Kiek po 17 val. nešini plakatais protestuotojai susirinko prie sostinės Vingio parko.

„Ukrainos vaikai bijo“, „Gėda pelėda, paukščiai nebegieda“, „Palikite Vingio parką ramybėje“, „Tu turi šviesos savyje, tau nereikia fejerverkų“, „Stop pasipelnymui gamtos sąskaita“ – tokias ir kitas žinutes skelbė protesto dalyvių plakatai.

Akciją rengė organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, Lietuvos žaliųjų partija. Anot pastarosios politinės jėgos pirmininkės Ievos Budraitės, nėra jokios naudos iš šeštadienio vakarą sostinėje vyksiančios pramogos – „Vilniaus fejerija“. Maža to, šis įvykis, tikino politikė, gali gąsdinti pabėgėlius iš Ukrainos.

„Šiandien oro sąlygos ypač nepalankios išsisklaidyti teršalams, kuriuos sukels „Vilniaus fejerija“. Tai komercinis renginys, kuris vyksta visų mūsų gerovės sąskaita. Taip pat ir gamtos, kuri čia, Vingio parke, yra ypač turtinga. Galiausiai sąskaita gyventojų, tiek aplinkinių, tiek miesto svečių, tiek karo pabėgėlių iš Ukrainos. Mes manome, kad krautis pelną visų sąskaita nėra sąžininga“, – ELTAI teigė I. Budraitė ir pažymėjo, kad Vilnius miesto savivaldybė nesilaiko anksčiau duoto įsipareigojo kurti alternatyvą fejerverkams.

„Vilniaus miesto savivaldybė iš tiesų apgavo savo gyventojus pažadėdama, kad daugiau tokių renginių nebus“, – teigė ji.

Panašius argumentus prieš renginį „Vilniaus fejerija“ išsakė ir protesto akcijoje sudalyvavęs komikas, visuomenės veikėjas Olegas Šurajevas.

„Savivaldybės nihilizmas darosi akivaizdus. Mes turime problemą, kad Vilniaus savivaldybė remiasi labai formaliais aspektais ir bijo parodyti vertybinį stuburą“, – ELTAI sakė jis.

„Dabar daug pabėgėlių iš Ukrainos, nesuprantu kam reikia daryti šį triukšmą. Antras dalykas... Jei mes solidarizuojamės su Ukraina, tai bent šiais metais nereikėtų daryti tokio renginio. Be to, yra ir ekologinis argumentas“, – teigė O. Šurajevas, dar kartą pažymėdamas, kad renginio sukuriama pridėtinė vertė yra labai abejotina.

„Žaliųjų“ pirmininkė Ieva Budraitė anksčiau sakė, kad šia iniciatyva Lietuvos miestai taip pat raginami ne tik kalbėti apie draudimus, bet ir juos įteisinti. Pasak jos, Vilniui to padaryti nepavyko, tad ir pažadas neišduoti leidimo liko neįgyvendintas.

„Tikimės, kad ši protesto akcija įkvėps ir kitus miestus ne tik kalbėti apie fejerverkų atsisakymą, bet ir įtvirtinti šį sprendimą teisiškai“, – teigė politikė.

Savo ruožtu „Vilniaus fejeriją“ organizuojančios įmonės „Blikas“ vadovas Gytis Lagunavičius anksčiau naujienų agentūrai BNS teigė neketinantis atšaukti renginio, kurį stebės apie 12 tūkst. žiūrovų.

Jis taip pat pabrėžė nesuprantantis argumentų, kuriais oponentai juos „remia prie sienos“.

„Oponentai siūlo kelti renginį už miesto. O ten ką – mažiau gyvūnų? Dar daugiau jų ten ir jie nėra pripratę prie tokių garsų. Juk Vingio parke nuolat vyksta koncertai su baisingu garsu, jie daro lygiai tą patį“, – kalbėjo „Bliko“ vadovas.

Jis taip pat teigė, kad organizatoriai ilgą laiką stebėjo situaciją Ukrainoje ir prašymą dėl renginio pateikė tik rugpjūtį.

„Žiūrėjome, kas darosi pasaulyje, bendravome ir bendraujame su ukrainiečių bendruomene“, – kalbėjo G. Lagunavičius.

Jis tikino, kad iš karo draskomos Ukrainos pabėgę žmonės informuojami apie tai, kad Vilniuje bus šaudomi fejerverkai, o ne „kažkoks kitoks šaudymas“.

„Jie nesako, kad tai blogai. Tikrai nesako“, – sakė „Bliko“ vadovas.

Vertina skirtingai

BNS užkalbinti į Vingio parką einanatys 19-mečiai Živilė ir Žilvinas teigė atvykę iš Skuodo ir nusiteikę puikiai praleisti vakarą – „danguje stebėti kažką naujo, o ne tik žvaigždes ir mėnulį“.

„Mes jauni, mums reikia pramogų. Ne kasdien tie fejerverkai ir būna, nereikia taip perdėtai į juos reaguoti“, – teigė vaikinas.

Pensininkei Dainai Žukienei stabtelėjus ir įsijungus į pokalbį, ji pastebėjo, kad ši pramoga teršia aplinką, baido paukščius.

„Kai mes mylėsime gamtą labiau, ji mums bus dosnesnė“, – tvirtino senolė.

Su teniso raketėmis iš Vingio parko ėjęs signataras Justas Paleckis akimis perbėgo kelis protesto dalyvių laikomus plakatus.

„Palaikau. Daug argumentų yra. Tas triukšmas, jo per daug. Reikia ramumos, reikia, kad daugiau vienas kitą galėtume suprasti. Prisimenu, mūsų šuniukai... oi, kaip jie bijodavo“, – BNS kalbėjo signataras.

Be kita ko, J. Paleckis prisiminė, kad dirbant diplomatu Londone, buvo daug fejerverkų, bet kasmet vis mažiau ir mažiau.

„Be jokių išimčių drausčiau – ir festivalius rengti, ir Naujųjų naktį, per gimtadienius šaudyti“, – nukirto jis.

Tuo tarpu Grėjumi vedina 25-erių Silva, sužinojusi, kad Vingio parke netrukus prasidės fejerverkų festivalis, pakeitė savo planus ir apsisukusi nužingsniavo atgal.

„Todėl ir sukuosi, kad bijo garsų“, – teigė ji.

Vilnietė Jura Paulauskienė vedina sekmadienį 14-os metu gimtadienį minėsiančią Liuką teigė, kad jos augintinė irgi labai bijo fejerverkų: „Trumpai pabūsime, apeisime ratuką. Nelauksime, kol prasidės. Čia jų nepripratinsi. Jeigu būtų kasdien, gal....“

J. Palauskienė be kita ko pastebėjo, kad jos augintinė visada, nepriklausomai nuo amžiaus, nemėgo fejerverkų.

Tačiau 23 metų Reda Osė su vyru Sauliumi ir mama Janina jos gimtadienio proga specialiai įsigijo bilietus pamatyti fejerverkus.

„Mums taip trūksta gražių ir pakilių akimirkų. Uždrauskime ir pamirškime iš viso tą žodį. Tikrai pasidarysiu nuotraukų. Ir daug, kad vaikai bent žinotų, kad mamos laikais buvo tokie fejerverkai, o tai tikrai kada nors uždraus“, – žadėjo ji.

Tuo tarpu 47-erių Linas Žilkus piktinosi „saujele nuolatinių protestuotojų dėl visokių menkniekių“.

„Tai jiems fejerverkai nepatinka, tai plastikas, tai mėsa. Viską drausti drausti. Prieš kiek laiko apie fejerverkus buvo pranešta? Seniausiai. Visi gali su šuniukais pasivaikščioti ir kitu laiku. Ir nereikia tų ukrainiečių dar čia painioti. Vieniems tinka, kitiems kelia blogas emocijas. Ne vieną žinau, kurie eis žiūrėti“, – BNS kalbėjo vyriškis.

Skaityti visą pranešimą