Trakuose už beveik milijoną eurų bus atnaujintas Lukos ežero pėsčiųjų takas

Prieš 1 metus 119

Trakuose netrukus finišo tiesiąją pasieks dar vienas svarbus investicijų projektas, kurio buvo laukta ne vienerius metus. Iki šių metų pabaigos bus baigtas atnaujinti Lukos (Bernardinų) pėsčiųjų takas. Tai Trakų įvaizdį turtinantis, natūralų gamtos grožį atskleidžiantis ir Trakų, kaip turizmo vietovės, kokybę gerinantis projektas.

Takas, juosiantis Lukos ežero pakrantę ir vedantis link Trakų pilių, yra vienas mėgstamiausių turistų ir vietos gyventojų pasivaikščiojimo maršrutų. Jis atveria kraštovaizdžio įspūdingumą, ežero gaivą, vešlią žalumą ir padeda pažinti  neįkainojamą Trakų kultūros paveldo lobyną.

Atnaujintas Lukos ežero takas netruko tapti vienu iš populiariausių Trakų turizmo objektų. Čia mėgsta pasivažinėti vežimėliais su mažyliais mamos, leidžiasi į vaikštynes senjorai, neskubėdami su kuprinėmis žingsniuoja lėtojo turizmo entuziastai, pabirę iš traukinio ir autobusų. Taku patogu ir smagu eiti, nesibaiminant įbristi į balą ar suklupti duobėje. Ši vieta tapo tiesiog ideali norintiems ekologiškai apkeliauti Trakus ir juos pažinti gyvai, iš labai arti.

Rekonstruojamas takas driekiasi nuo Vilniaus Mažosios gatvės 2 iki Birutės g. 28. Šis takas atnaujinamas plėtojant projektą „Sveikatingumo turizmas, atskleidžiantis gamtos ir kultūros paveldą Trakų ir Gižycko regionuose“ ir vykdomas per Interreg V-A Lietuvos–Lenkijos bendradarbiavimo programą.

Pėsčiųjų takas skirtas poilsinei bei pažintinei, turistinei funkcijai, čia įrengiama visa reikiama šiuolaikiška infrastruktūra. Bendras pėsčiųjų tako atkarpos ilgis – 1290 m. Didžioji dalis tako jau įrengta ir sėkmingai naudojama.

Senasis takas yra paplatintas ir išklotas granitine danga. Natūralus, skaldytas akmuo natūraliai įsilieja į aplinką, yra ilgaamžis, gražus ir ekologiškas sprendimas. Daugelis trakiečių ir miesto svečių jau spėjo pamiršti, kaip palijus lietui šiuo taku reikėdavo bristi per balas ir klampoti per purvą. Tako pakraščiuose yra pastatyti modernūs apšvietimo stulpai, kurie šią mėgiamą laisvalaikio pasivaikščiojimų trasą apšviečia sutemus. Tad romantiški pasivaikščiojimai vėlų vakarą tapo ne tik intriguojančiu nuotykiu, bet ir įprasti, visiškai saugūs. Į taką iš Birutės gatvės taip pat nuvesti nusileidimai, specialiai pritaikyti neįgaliesiems.

Lietaus vanduo yra nuvedamas atnaujintais vamzdynais, į suremontuotas žiotis, šulinius, tad susikaupęs vanduo nebetyvuliuoja balose ir nedarko laisvalaikiui bei  poilsiui skirtos vietos. Jis tiesiog nepastebimai nuteka į atnaujintus lietaus nuotekų tinklus.

Per visą, beveik pusantro kilometro siekiantį, tako ilgį yra įrengti nauji suoliukai, šiukšliadėžės, kurie leidžia keliautojams atsipūsti, prisėdus patogiai ir ramiai pailsėti, pasigrožėti įstabia gamta, įkvėpti tyro, kaip reta, oro. Daugelis keliaujančių naujuoju taku pastebi, kad jį rekonstruojant buvo išsaugoti vešliai augantys pakrantės medžiai, kurie šią vaizdingą teritoriją gaubia įspūdingomis žaliomis karūnomis.

Vykstant tako atnaujinimo darbams, buvo vykdomos ir jungtinės projekto partnerių veiklos, skirtos tarpvalstybinio turizmo plėtrai ir infrastruktūros panaudojimui: tarptautinės senųjų amatų, sveikatingumo, kulinarinio paveldo stovyklos šeimoms ir jaunimui. Šios veiklos buvo rengiamos ir Trakuose, ir Gižycke.

Bendra projekto „Sveikatingumo turizmas, atskleidžiantis gamtos ir kultūros paveldą Trakų ir Gižycko regionuose“ vertė – 999 998,81 Eur. Trakų rajono savivaldybei tenkanti investicijų dalis 520 242,59 Eur, iš jų: 442 206,20 Eur (85 proc.) Europos Sąjungos fondų dalis, 78 036,39 Eur (15 proc.) Trakų rajono savivaldybės bendrojo finansavimo dalis.

  

Rima Dovydėnaitė

Nuotraukoje: Atnaujintu Lukos ežero pėsčiųju taku mėgsta pasivažinėti vežimėliais su mažyliais mamos.

Sigitos Nemeikaitės nuotr.       

Skaityti visą pranešimą