Susikrovė netinkamai pastatytus paspirtukus ir juos išvežė prie būstinės: „Bolt“ kreipėsi į policiją

Prieš 1 metus 92

Lietuvos pėsčiųjų asociacija nutarė imtis naujos iniciatyvos – iš gatvių šalinti netinkamai paliktus paspirtukus. Šeštadienį tokių paspirtukų surinko 44 – už jų pervežimą asociacija bendrovei „Bolt“ išrašė sąskaitą. Advokatas teigia, jog ši situacija atrodo tarsi savivaliavimas.

Paspirtukų situaciją vadina beviltiška

Asociacijos vadovas Eduardas Kriščiūnas socialiniame tinkle rašė, kad išsinuomojo „Citybee“ automobilį, pavažinėjo po Vilnių ir surinko 44 pereiti arba važiuoti dviračiu trukdžiusius paspirtukus ir atvežė juos prie įmonės „Bolt Services LT“ biuro durų.

„O juk galėjome tiesiog kviesti policiją arba Vilniaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyrių ir prašyti, kad jie ne tik skirtų baudą už Kelių eismo taisyklių pažeidimą (mažiausiai 15 eurų), bet ir įkalbėti, kad eismui trukdantys paspirtukai būtų nuvežti į savivaldybės arba policijos saugojimo aikštelę, iš kur „Bolt“ juos galėtų pasiimti tik susimokėjusi baudą, nuvežimo bei pasaugojimo mokesčius. Tokiu atveju vieno paspirtuko pervežimas, tikėtina, neatsakingai firmai „Bolt“ atsieitų bent 50 eurų“, – rašė E. Kriščiūnas.

Jis skaičiavo, kad tokiu atveju už paspirtukus „Bolt“ turėtų susimokėti apie 2 200 eurų. Šiuo atveju asociacijos vardu buvo išrašyta 264 eurų sąskaita.

Asociacijos vadovas LRT.lt teigė, kad ir anksčiau buvo bandoma kreiptis į policiją, pranešti apie „Bolt“ blogai pastatytus paspirtukus.

„[Bandėme] raportuoti apie blogai pastatytus elektrinius paspirtukus jiems elektroniniu paštu, tai tam tikras pasityčiojimas, daugiausia gaudavome atsakymą, kad po 5 dienų atrašo: „Ačiū už pranešimą, mes pasirūpinsime tuo paspirtuku.“ Akivaizdžiai matosi, kad tai yra beviltiška situacija“, – teigė pašnekovas.

Jo teigimu, anksčiau įmonė „Bolt Services LT“ buvo pranešusi, kad jei jos klientas netinkamai pastato paspirtuką, jis gauna iš „Bolt“ baudą ir informacija apie kliento padarytą pažeidimą perduodama policijai.

„Ir ką matome – šiais metais šis dalykas yra išnykęs, jų pačių programėlėje buvusi raportavimo funkcija tiesiog piktybiškai neveikia, sako, kad nėra interneto ryšio. Akivaizdžiai matyti, kad tai yra jų piktybinis veikimas“, – sako E. Kriščiūnas.

„Galima pasibylinėti“

Jo teigimu, išrašyti sąskaitą yra visiškai normalu, jeigu suteiki paslaugą.

„Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė dažnai taip daro, jei reikia kioską nukelti ar dar ką nors. Tiesiog padaro darbus ir paskui išrašo sąskaitą. Jeigu sąskaitos gavėjas nesutinka jos apmokėti, galima pasibylinėti. Aišku, aš netikiu, kad „Boltas“ apmokės, bet iš principo, jeigu jie būtų padori ir socialiai atsakinga įmonė, padėkotų, kad padarėme darbą, kurį turėjo atlikti jie“, – kalbėjo asociacijos vadovas.

Pasak pašnekovo, prieš kelias dienas buvo įspėta, kad vieno paspirtuko pervežimas kainuos 6 eurus.

„Dabar tiesiog nuvežėme ir nurodėme, kad jie sutaupė savo klientams 15 eurų baudą už stovėjimo tvarkos pažeidimą ir dar, tikėtina, už gabenimą ir atsiėmimą. Dar bandysime kalbėtis su Vilniaus miesto savivaldybe arba policija, kad ateityje, jei „Boltas“ neapmokės sąskaitų, jie nuvežtų [paspirtukus] į policijos aikšteles, ir ten tegul jau aiškinasi“, – teigė E. Kriščiūnas.

Jo teigimu, jeigu „Bolt“ kreipsis į policiją, bylinėsis teismuose ir išsiaiškins, kokia tai situacija.

„Ar teismai toleruoja Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus ir tai, kad valdžios institucijos nieko nedaro, ir baudžiama už tai – nežinau, koks tai galėtų būti nuostolis „Bolt`ui“. Ar vis tiktai teismai yra visuomeninio intereso pusėje?“ – svarstė jis.

E. Kriščiūnas skatino ir kitus gyventojus prisijungti prie akcijos.

„Aš tikrai skatinčiau, nebūtinai nuvežti prie būstinės, ten yra pernelyg gerai turbūt „Boltui“. Iš esmės už dyką žmonės atliks darbą. Iš principo skatinčiau, kad jei mato, jog yra blogai pastatytas [paspirtukas], bent jau raportuoti policijai ir paskui bandysime išsiaiškinti su policija, ką jie nuveikė pagal tuos raportus. Tai yra KET pažeidimas, kuris šiaip jau automobilio atveju yra automatiškai nagrinėjamas ir policija baudžia, o kaip yra „Bolt“ paspirtukų atveju, nėra labai aišku“, – nagrinėjo pėsčiųjų asociacijos vadovas.

„Bolt“ dalijimosi paslaugų plėtros vadovas Baltijos šalyse Eimantas Balta LRT.lt teigė, kad apie situaciją šeštadienį jie buvo informuoti nedelsiant.

„Tokiems veiksmams minėtas asmuo neturėjo nei jokių oficialių įgaliojimų, nei mūsų leidimų. Manome, kad el. paspirtukų naudojimo ir parkavimo problemos turėtų būti sprendžiamos kitais būdais, nepažeidžiant įstatymų ir be žalos svetimam turtui. El. paspirtukai yra mūsų nuosavybė, todėl nedvejodami dėl šio incidento kreipėmės į policiją“, – komentavo vadovas.

Jo teigimu, sąskaitos apmokamos už paslaugas pagal susitarimą, o čia būta savivaliavimo, dėl to „Bolt“ skaičiuoja žalą.

Šalyje nuosavybė neliečiama

Advokatas Artūras Gutauskas LRT.lt teigė skeptiškai vertinantis asociacijos sprendimą surinkti paspirtukus ir už tai išrašyti sąskaitą.

„Man tai keistai skamba, nes net asociacija, kad ir kaip atrodytų, turėtų tuos viešus interesus saugoti. Čia labiau panašu į savivaliavimą, nes kas čia atsitiktų mūsų šalyje, jei kiekviena asociacija ką sugalvotų, tą pradėtų daryti. Tai iš teisinės pusės taip nelabai gerai elgtis yra. Tam mes turime valstybės institucijas: policiją, prokuratūrą, kitas teisėsaugos institucijas, jos tuo turėtų pasirūpinti, bet ne įvairios asociacijos savo noru ir dar tuo labiau sąskaitą už tai išrašyti“, – sakė advokatas.

Eksperto teigimu, iš teisinės pusės ši situacija turi kelis aspektus: viena vertus, tai viešųjų interesų apsauga, o kita vertus – verslo santykis, jie suteikia apmokamą paslaugą.

„Problema ta, kad niekas tos paslaugos kaip ir nenori. Čia yra turto paėmimas ir perkėlimas į kitą vietą – panaši problema kaip su daugiabučių kiemuose statomais automobiliais. Kitam asmeniui gali kilti noras paimti automobilį, perkelti jį į kitą vietą, galų gale į kažkokią aikštelę išvežti, bet čia yra kažkieno turtas, su tuo turtu reikia atsargiai, nes transportuojant jį galima, pavyzdžiui, sugadinti, prarasti galima transportuojant. Apskritai mūsų šalyje nuosavybė neliečiama“, – akcentavo A. Gutauskas.

Anot jo, Baudžiamajame kodekse už panašius veiksmus galima sulaukti baudos, arešto, laisvės atėmimo iki 3 metų.

„Juridinis asmuo už tai nėra traukiamas atsakomybėn, tai bus atsakomybė tų asmenų, kurie realiai veikia asociacijos vardu, tų konkrečių žmonių, kurie ėmė tuos paspirtukus ir vežė, atsakomybė“, – kalbėjo advokatas.

Skaityti visą pranešimą