Suomija teigia, kad praėjusį savaitgalį į šalį mėgino patekti rekordiškai daug rusų

Prieš 1 metus 72

Suomijos pasieniečiai pirmadienį pranešė, kad praėjusį savaitgalį į šalį mėgino patekti daugiausiai rusų per visus šiuos metus.

„Praėjusį savaitgalį eismas prie rytinės sienos buvo pats judriausias šiais metais“, – naujienų agentūrai AFP teigė šalies sienos apsaugos tarnybos atstovas Mertas Sasioglu.

Pasieniečių duomenimis, šeštadienį Suomijos sieną sausumos keliais iš Rusijos kirto beveik 8 600 rusų, o dar beveik 4 200 žmonių tuo pačiu maršrutu išvyko į Rusiją. Tuo metu sekmadienį į šalį atvyko daugiau kaip 8 300 Rusijos piliečių, o išvyko dar beveik 5 100 asmenų.

„Atvykėlių skaičiai yra beveik du kartus didesni, palyginti su analogišku laikotarpiu praėjusią savaitę, – tvirtino M. Sasioglu. – Pagrindinė to priežastis yra mobilizacija, tačiau ir tai, kad tiek Suomija, tiek Rusija vasarą atlaisvino COVID-19 ribojimus.“

Suomija rugsėjo 23 d. paskelbė apie ketinimus „gerokai apriboti Rusijos piliečių atvykimą“. Nors šalyje atitinkama priemonė dar neįsigaliojo, sienos apsaugos tarnyba pareiškė, kad yra pasirengusi „nedelsiant“ pradėti jos taikymą.

M. Sasioglu nurodė, kad pasieniečiai rengiasi „sudėtingai padėčiai“. „Tikėtina, kad apribojus srautus pasienyje padaugės bandymų nelegaliai kirsti sieną“, – sakė jis.

Šeštadienį Suomijos pasienyje buvo sulaikyti keturi asmenys, įtariami neteisėtai kirtę sieną Kuusamo regione. Iš karto po sulaikymo visi jie kreipėsi dėl prieglobsčio.

Skaityti visą pranešimą