Seime – siūlymas padėti gyventojams daugiabučių kiemuose įsirengti automobilių stovėjimo aikšteles

Prieš 1 metus 103

Siūloma leisti ne ūkinę komercinę veiklą vykdantiems subjektams statyti, rekonstruoti statinius ar įrenginius išsinuomotame valstybinės žemės sklype nemokant tokio pat mokesčio, kaip ir vykdantiems komercinę veiklą, pavyzdžiui, statantiems prekybos centrus. Tai įteisinti siūlančias Žemės įstatymo pataisas įregistravo Seimo Demokratų frakcijos  „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas.

Pasak jo, šiuo metu Žemės įstatyme nėra atskirti asmenys, vykdantys komercinę ir ne komercinę veiklą, todėl gyventojai susidūrė su problema, kad už leidimą įrengti stovėjimo aikšteles keletui automobilių prie daugiabučių nuo kovo 1 d. mokėtinas mokestis valstybei toks pat, kaip ir komercinių projektų įgyvendintojams.

„Praeitų metų pabaigoje Seime priimti Žemės įstatymo pakeitimai, kurie nustatė tvarką dėl teisės statyti statinius išnuomotuose valstybinės žemės sklypuose bei dėl atlyginimo valstybei už tokią teisę. Reglamentavimo reikėjo, nes dalis valstybinės žemės nuomininkų, nekeisdami žemės naudojimo paskirties, statė ar rekonstravo statinius ir už tai valstybei nebuvo atlyginama, pavyzdžiui, net vietoje seno administracinio pastato iškilus naujam prekybos centrui. Tačiau dabar gyventojai nebeįperka galimybės įsirengti automobilių stovėjimo aikštelių“, – teigia įstatymo pataisos iniciatorius V. Bakas.

Dėl tokios problemos į Alytaus vienmandatėje apygardoje rinktą Seimo narį pirmiausia kreipėsi šio miesto daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkai. Parlamentaras V. Bakas rugpjūčio mėnesį pakvietė į susitikimą tiek daugiabučių namų savininkų bendrijų atstovus, tiek Alytaus savivaldybės administracijos atstovus, tarybos narius, žemėtvarkininkus.

„Esu dėkingas Alytaus daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkams už iškeltą problemą. Gyventojai, kurie veikia per bendruomenines organizacijas, pavyzdžiui, per bendrijas, asociacijas, negali būti sutapatinami su verslininkais, vykdančiais komercinio pobūdžio veiklą. Svarbu subalansuoti šių grupių interesus, atsižvelgiant į jų galimybes ir valstybinės žemės naudojimo tikslus. Juk daugeliui gyventojų, ypač vyresnių ar turinčių negalią, automobilių stovėjimo aikštelė šalia namų ne pasipelnymo, prabangos, o būtinybės dalykas“, – teigia parlamentaras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko pavaduotojas V. Bakas.

Anot Seimo nario, valstybės ir savivaldybių nuosavybė turi būti tvarkoma taip, kad atitiktų visos visuomenės interesus, viešajam interesui teikiant prioritetą prieš privatų tiek žemės naudojimo tikslų, paskirties, tiek žemės naudojimo sąlygų atžvilgiu.

Įregistruotame žemės įstatymo pakeitimo projekte numatyta išimtis apskaičiuojant atlyginimą už galimybę statyti ir rekonstruoti statinius ar įrenginius išnuomotame valstybinės žemės sklype ne ūkinę komercinę veiklą vykdantiems subjektams.

Įstatymo pataisą kartu su V. Baku teikia Seimo nariai Zenonas Streikus, Linas Kukuraitis, Algirdas Butkevičius, Zigmantas Balčytis, Rūta Miliūtė, Laima Nagienė, Vilija Targamadzė, Domas Griškevičius, Rima Baškienė, Tomas Tomilinas, Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis,

Skaityti visą pranešimą