Seime – griežtesni įpareigojimai dėl naftos atsargų

Prieš 1 metus 6564

Valstybės lėšomis kaupiamos naftos produktų atsargos turėtų būti laikomos tik strateginių įmonių saugyklose.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pataisas: už balsavo 84 Seimo nariai, o susilaikė 16. Po aptarimų komitetuose Seimas pakeitimus svarstys birželio 9-ąją.

„Iš principo situacija nesikeistų, tik įdedame, kad būtų tikrai užtikrinta, kad būtent ir toliau laikomos atsargos, nes 10 metų sutartis pasibaigė dabar, kad ją pratęstume ar galima būtų laikyti būtent toje pačioje vietoje, reikalingas (įstatymo pakeitimas – BNS)“, – Seime kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Valstybės lėšomis kaupiamas naftos produktų atsargas Lietuvos energetikos agentūra pastaruosius 10 metų laiko Panevėžio rajone esančiame „Klaipėdos naftos“ Subačiaus terminale – sutartis su juo baigiasi rugpjūčio 28 dieną – ir privačiose įmonėse.

„Dabar 125 tūkst. tonų laikomos Subačiaus bazėje. Po pataisų jos liks ten, kur buvo. Ir dar 307 tūkst. tonų kaupia „Orlen Lietuvos“ gamykla, „Neste“ ir dar kiti importuotojai“, – teigė D. Kreivys.

Ministras pabrėžė, kad valstybei geriau atsargas laikyti vienoje vietoje.

„Jas lengviau apsaugoti priešraketinės, priešlėktuvinės gynybos priemonėmis, negu išmėtytos po visą Lietuvą. (...) Laikymas vienoje vietoje, mūsų manymu, kaip tik sudaro aukštesnį saugumą tiek fizinės apsaugos požiūriu, tiek karinės apsaugos požiūriu, nes vieno objekto oro gynyba yra žymiai paprastesnė negu išmėtyta po visą Lietuvą saugyklų“, – tvirtino jis.

Energetikos ministerijos teigimu, šios atsargos ir jų saugojimas dabar nėra reglamentuotas kaip svarbus nacionaliniam saugumui. Pasak jos, strateginę infrastruktūrą turi tik „Klaipėdos nafta“ (Subačiaus terminalas) ir „Orlen Lietuva“ (Būtingės terminalas).

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą