Seimas spręs, ar įvesti kadencijas teritorinių ligonių kasų direktoriams

Prieš 1 metus 118

Antradienį Seime pradėtos svarstyti Seimo narės Ievos Pakarklytės pristatytos Sveikatos draudimo įstatymo pataisos, kuriomis siūloma įvesti teritorinių ligonių kasų direktorių ir stebėtojų tarybos narių kadencijas, skelbiama išplatintame pranešime.

Pagal teikiamą pasiūlymą, tas pats asmuo negalėtų būti teritorinės ligoninės kasos direktoriumi daugiau nei dvi penkerius metus trunkančias kadencijas iš eilės. Pataisomis taip pat būtų įtvirtintas teritorinių ligonių kasų stebėtojų tarybos narių kadencijų skaičiaus apribojimas, tam pačiam asmeniui suteikiant teisę tapti šios tarybos nariu ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Pasak naujų nuostatų iniciatorės, tokiu būdu būtų užtikrinama vadovų bei įstaigų organų rotacija ir kaita.

„Viešojo sektoriaus patirtis rodo, kad ilgai tai pačiai įstaigai vadovaujantys vadovai ar organai deda mažiau pastangų siekiant prisitaikyti prie besikeičiančių viešojo valdymo pokyčių, nelinkę diegti naujovių bei gerųjų įstaigų valdymo praktikų, lemiančių ir didesnį įstaigų veiklos skaidrumą bei efektyvumą. „Amžino“ vadovo pareigos ir nusistovėję dogmatiški vadovavimo principai turi reikšmingos įtakos neefektyviai įstaigų veiklai, užkertančiai kelią racionaliam valstybės turto valdymui“, − argumentuojama projekto aiškinamajame rašte.

Be to, pasak I. Pakarklytės, aukštas pareigas užimančių valstybės tarnautojų rotacija yra kaip tik galimybė dalytis tomis kompetencijomis ir siūlomi pokyčiai yra orientuoti į pačių organizacijų tobulėjimą, į viešo sektoriaus vadovų ugdymą.

Primenama, kad šiuo metu Lietuvoje veikia penkios teritorinės ligonių kasos. Pagrindinės šių įstaigų funkcijos – sutarčių su gydymo įstaigomis ir vaistinėmis sudarymas, atsiskaitymas už apdraustiesiems suteiktas paslaugas, išduotus kompensuojamuosius vaistus bei medicinos priemones, PSD registro tvarkymas, suteiktų paslaugų prieinamumo, tinkamumo bei kokybės kontrolė ir kt.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 37 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Sveikatos reikalų komitete. Seimas taip pat nusprendė dėl šio projekto paprašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 24 d.

Skaityti visą pranešimą