Priešmenstruacinis sindromas: ar jis turi realų poveikį?

Prieš 1 metus 152

Mieguistumas, pilvo pūtimas, nuotaikų kaita, spuogų protrūkiai – daugelis moterų artėjant mėnesinėms patiria bent vieną iš šių simptomų. Kai kurioms jie tėra menkas nepatogumas, tačiau kitoms gali stipriai paveikti kasdienį gyvenimą. Kodėl atsiranda tokių simptomų? O gal vienos moterys yra jautresnės nei kitos? „Medical News Today“ pateikė keletą moterų pasisakymų ir ekspertų patarimų, kaip įveikti PMS.

Terminą priešmenstruacinė įtampa (PMĮ) 1931 m. pasiūlė amerikiečių ginekologas Robertas T. Frankas. Juo jis apibūdino menstruacijų metu pasireiškiančius simptomus.

Nors jis aprašė keletą fizinių simptomų, tokių kaip ciklinė astma, širdies ritmo sutrikimai ir skysčių užsilaikymas, daugiausia dėmesio gydytojas ginekologas skyrė, jo žodžiais tariant, „nervinei įtampai“, kuri sukelia „netinkamą ar nepageidaujamą“ elgesį. Tokią „isteriją“ likus kelioms dienomis iki menstruacijų jis aiškino estrogenų pertekliumi.

Nuo to laiko gydytojai ir mokslininkai diskreditavo isterijos sąvoką, vartodami ją kaip bendrinį terminą praktiškai bet kokiam elgesiui, prieštaraujančiam tradicinės patriarchalinės visuomenės taisyklėms ir lūkesčiams, apibūdinti.

Terminas PMĮ taip pat palaipsniui dingo iš vartosenos, rašo „Medical News Today“. Vietoj to gydytojai dabar kalba apie priešmenstruacinį sindromą (PMS), kuris apima ir psichinę sveikatą, ir fizinius simptomus.

Ir estrogeno perteklius čia niekuo dėtas – tiek estrogeno, tiek progesterono lygis po ovuliacijos smarkiai sumažėja, todėl likus kelioms dienoms iki menstruacijų jis yra žemas. Tačiau net ir dabar tiksli PMS priežastis nėra iki galo aiški.

„Manoma, kad šių fizinių, emocinių ir psichologinių simptomų priežastis yra hormoniniai, su estrogenu ir progesteronu susiję pokyčiai ir svyravimai menstruacinio ciklo metu, ypač likus 1–2 savaitėms iki mėnesinių pradžios,“ – „Medical News Today“ sakė Santa Monikoje (Kalifornija) įsikūrusio Providenso Šv. Jono medicinos centro moterų sveikatos ekspertė, akušerė ginekologė dr. Sheryl Ross.

Mes žinome, kad daugelis moterų kelias dienas iki menstruacijų patiria įvairių simptomų.

Dauguma jų yra normali ciklo dalis, tačiau kai kurioms moterims dėl to gali sutrikti įprastinė kasdienė veikla.

Kas yra PMS?

Pasak dr. Sh. Ross, „būti moterimi reiškia išgyventi fizinį ir emocinį pamišimą, kuris nutinka likus 1–2 savaitėms iki mėnesinių“.

„Nuotaikų svyravimai ir emociniai pakilimai yra dažni PMS simptomai. Taip pat stebimi tokie simptomai kaip gili depresija, pykčio priepuoliai ir didžiulis nerimas. Verksmo priepuoliai, pykčio protrūkiai ir jausmas, kad esi nieko verta, būdingi su PMS siejamai nuotaikų kaitai“, – aiškino ji.

Psichologiniai simptomai pasireiškia dažnai. Daugumai jie yra nemalonūs, tačiau, kaip „Medical News Today“ sakė dvidešimtmetė Flora, jie neturi įtakos kasdieniam funkcionavimui. „Kaip laikrodis, dieną prieš mėnesines būnu tikrai pikta ir liūdna. […] Dažnai pamirštu, kad artėja mėnesinės, bet kai be jokios priežasties prasideda emocijų protrūkiai, galiu būti tikra, kad kitą dieną jau jų sulauksiu. Savaitę po mėnesinių jaučiuosi puikiai“, – dalinosi ji savo potyriais.

Daugelis moterų pastebi ir fizinius simptomus. Dr. Sh. Ross apibūdino kai kuriuos pokyčius, kurie gali atsirasti, likus kelioms dienoms iki menstruacijų.

„Krūtų jautrumas, išaugęs kūno svoris, padidėjęs apetitas, spuogai, pilvo pūtimas, žarnyno pokyčiai, įskaitant dujų kaupimąsi ir viduriavimą, alkio jausmas, nuovargis, mėnesinių skausmai, nemiga ir galvos skausmas yra bene pagrindiniai su PMS siejami fiziniai pokyčiai“, – sakė medikė.

Ne visoms moterims pasireiškia visi simptomai; kaip „Medical News Today“ sakė Flora, „fizinius simptomus pajuntu likus maždaug savaitei iki mėnesinių – kelias dienas jaučiuosi išsipūtusi ir sutinusi“.

Jai pritaria ir 25 metų Immy. „Savaitė prieš mėnesines man ima gana stipriai skaudėti krūtis, oda tampa riebesnė, atsiranda išbėrimų“, – atviravo ji.

Tačiau kai kurios moterys gali patirti išties sunkių ir sekinančių simptomų – tai gali būti priešmenstruacinio disforinio sutrikimo (PMDS) požymis. Dr. Sh. Ross pataria apsvarstyti PMDS galimybę, jei „emociniai pokyčiai trukdo darbui ar asmeniniam gyvenimui“.

Visuomenės sveikatos problema

Esami tyrimai rodo, kad maždaug 80 proc. moterų kas mėnesį patiria bent vieną priešmenstruacinį simptomą.

Naujas Moterų psichikos sveikatos archyvo tyrimas parodė, kad iš 238 114 apklausos respondenčių visame pasaulyje „28,61 proc. teigia, jog kiekvieną ciklą pasireiškiantys priešmenstruaciniai simptomai trukdo jų kasdieniam gyvenimui, o dar 34,84 proc. pranešė, kad priešmenstruaciniai simptomai ne kiekvieną ciklą trukdo jų kasdieniam gyvenimui“.

Šio tyrimo respondentės naudojosi mėnesinių ciklui stebėti skirta mobiliąja programėle. Respondentės buvo nuo 18 iki 55 metų amžiaus.

Dažniausias kiekvieno ciklo simptomas, apie kurį pranešė net 85,28 proc. respondenčių, buvo padidėjęs apetitas.

Nuotaikų svyravimai ir nerimas būdingi beveik 65 proc. respondenčių, o nuovargis – 57 proc. Maždaug 63 proc. respondenčių teigė, kad simptomai trukdo jų kasdieniam gyvenimui nors ir ne kiekvieną ciklą, o daugiau nei 28 proc. pranešė patiriančios nemenkus nepatogumus kas mėnesį.

Tyrėjų teigimu, šie duomenys rodo, kad „priešmenstruaciniai nuotaikų svyravimai yra svarbi visuomenės sveikatos problema visame pasaulyje“.

Tyrimui vadovavusi dr. Jennifer L. Payne paaiškino, kad „yra daugybė gydymo strategijų, skirtų priešmenstruaciniams simptomams, kurie trukdo kasdieniam moters funkcionavimui, gydyti“.

„Gilėjantis suvokimas, kokie šie simptomai dažni ir kad įmanoma pritaikyti gydymą, jei jie neigiamai veikia kasdienę moters veiklą, padės moterims pagerinti gyvenimo kokybę“, – „Medical News Today“ pažymėjo ji.

Ar amžius turi įtakos PMS?

Kai kuriuos simptomus, tokius kaip išsiblaškymas, sumažėjęs lytinis potraukis, miego pokyčiai, virškinimo trakto simptomai, svorio padidėjimas, galvos skausmas, prakaitavimas ar karščio bangos, nuovargis, plaukų pokyčiai, bėrimas ir patinimas, dažniau nurodė vyresnės respondentės.

Kadangi daugelis šių simptomų yra susiję su perimenopauze, jie gali būti ir ne PMS pasekmė.

53 metų įmonės direktorė Rachel sutiko, kad „PMS buvo šiek tiek labiau pastebimas, kai buvau jaunesnė – dabar perimenopauzė neleidžia atsikvėpti nuo įvairių simptomų, bet man taikoma PHT (pakaitinė hormonų terapija), tad gal ji padės. Kai buvau jaunesnė, mane visada išberdavo, bet atrodo, tai praėjo, kai susilaukiau vaikų“.

Nors didelė tyrimo imtis ir įvairiatautė kohorta yra jo stiprioji pusė, jį vykdę mokslininkai pripažįsta, kad jų pateikiamuose skaičiuose gali būti pervertinamas simptomų dažnis, nes duomenis apklausos dalyvės turėjo pateikti savarankiškai. Be to, programėle besinaudojančios moterys dažniau atkreipia dėmesį ir labiau yra linkusios pranešti apie priešmenstruacinius simptomus.

Simptomų valdymas

Jei PMS trukdo kasdieniam gyvenimui, dr. Sh. Ross rekomenduoja kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. „Niekada nebijokite kreiptis į savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėją, kad gautumėte pagalbos ar patarimų. Labai svarbu su specialistu aptarti jums gyvenimą trikdančius su mėnesinėmis susijusius simptomus. Yra diagnostikos ir gydymo galimybių, kurios padės suvaldyti PMS“, – paaiškino ji.

Visgi daugelis moterų gali suvaldyti simptomus be medicininės intervencijos. Pasak pelno nesiekiančio internetinio informacijos centro „Menstrual Matters“, vienas veiksmingiausių būdų yra stebėti nuotaikas du ar tris ciklus ir išsiaiškinti bet kokius jų pokyčių dėsningumus.

22 metų Lottie mano, kad labai padėjo įsiklausimas į savo kūno signalus. „Stebėdama savo ciklą programėlėje supratau, kad mano simptomai, tokie kaip nuovargis, pilvo pūtimas ir spuogai, yra visiškai normalus dalykas. Todėl dabar aš tai priimu natūraliai, nebesistengiu su tuo kovoti, – „Medical News Today“ sakė ji. – Jei leidžiu sau pailsėti, likus dienai ar dviem iki mėnesinių, jaučiuosi daug geriau, be to, pastebiu, kad tuomet ir mėnesinės būna daug lengvesnės.“

Įsiklausimas į savo kūną daugeliui gali padėti. 2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad „simptomų perkvalifikavimas į normalius pokyčius, bihevioristinės įveikos strategijos ir savikontrolė gali veiksmingai sumažinti nemalonius priešmenstruacinius potyrius“.

Dr. Sh. Ross taip pat atkreipė dėmesį, kad simptomus gali palengvinti mitybos pokyčiai. „PMS simptomus apsunkinantis maistas visų pirma yra dideliais kiekiais vartojami pieno produktai, įskaitant sūrį, jogurtą, pieną ir sviestą, maisto produktai, kuriuose gausu natrio, raudona mėsa ir kitas riebalinių baltymų turintis maistas, gėrimai su kofeinu ir perdirbti maisto produktai“, – vardino ji.

„Valgykite produktus, kurie yra natūralūs diuretikai, kad sumažintumėte pilvo pūtimą, skysčių užsilaikymą ir patinimą, pavyzdžiui, salierus, agurkus, arbūzus, pomidorus, šparagus, citrinų sultis, česnakus, melionus ir salotas“, – patarė gydytoja.

Saudo Arabijoje atliktas tyrimas parodė, kad norint palengvinti PMS simptomus, reikėtų „išbraukti iš raciono saldų maistą ir gėrimus, kuriuose yra kofeino, ypač kavą“.

Lottie pastebėjo, kad jai ši rekomendacija pasiteisina. „Sumažinus suvartojamos kavos kiekį kelias dienas prieš menstruacijas ir jų pradžioje, simptomai iš tiesų tampa lengvesni“, – džiaugėsi ji.

Daugeliui moterų gali padėti mankšta. Vienas tyrimas parodė, kad vos 8 savaites tris kartus per savaitę po 60 minučių besimankštinančioms jaunoms moterims PMS simptomai tapo kur kas lengvesni. Tyrimo išvadoms pritarė ir dr. Sh. Ross, kuri teigė, kad „reguliari mankšta 4–6 kartus per savaitę mažiausiai 30 minučių padeda sumažinti pilvo pūtimą ir padeda atsikratyti užsilaikiusių skysčių“.

Maistas yra svarbu

„Jei artėjant mėnesinėms jaučiuosi šiek tiek liūdnesnė, pastebėjau, kad joms prasidėjus būnu piktesnė ir irzlesnė. Bet jei esu nusiteikusi pozityviai, protiškai ir fiziškai aktyvi, tuomet ir PMS, ir pačios menstruacijos praeina kur kas lengviau“, – „Medical News Today“ teigė Immy.

Rachel taip pat sakė, kad padidėjęs stresas ją neigiamai veikia. „Man pasisekė, nes paprastai nejaučiu rimtesnių simptomų, tik šiek tiek pakinta nuotaika, būnu dirglesnė. Dažnai net nesuprantu, kad netrukus turi prasidėti mėnesinės, kol jos neprasideda, ir tik tada imu galvoti, kad galbūt dėl to buvau tokia priekabi. Blogiau būna, kai jaučiu stresą, nes tada būnu kur kas irzlesnė“, – dalinosi patirtimi moteris.

„Ne paslaptis, kad stresas ir stresoriai tiesiogiai veikia mūsų sveikatą, nesvarbu, ar norime tai pripažinti, ar ne. Stresas ne tik veikia mūsų kūną fiziškai, bet ir turi įtakos mūsų emocijoms bei elgesiui. Jis sustiprina depresiją ir nerimą, turi įtakos svorio kritimui arba svorio augimui, kartais net sukelia smegenų rūką. PMS, kartu su įprastais streso simptomais, gali paversti tas 1–2 savaites iki mėnesinių sunkiai pakeliama kančia“, – paaiškino dr. Sh. Ross.

Šiuos pastebėjimus patvirtina moksliniai tyrimai. Tos, kurios kenčia nuo nerimo, dažniau patiria PMS simptomus. Kitas tyrimas parodė, kad psichinės sveikatos simptomai, tokie kaip depresija ir nerimas, labiau būdingi toms, kurioms pasireiškia sunkesni PMS simptomai.

Įsiklausykite į savo kūną

Remiantis kai kuriais tyrimais, apie PMS simptomus žinančios moterys dažniau apie juos kalba ir yra labiau linkusios susieti fizinius bei psichologinius negalavimus su mėnesinių ciklu, rašo „Medical News Today“.

Tačiau, kaip tinklalapyje „Menstrual Matters“ pažymėjo gydytoja Sally King, „tai nereiškia, kad mėnesinių ciklas neturi jokios įtakos nuotaikai. Tai tiesiog reiškia, kad didžioji dauguma moterų nepatiria vidutinio sunkumo ar stiprių ciklinių nuotaikos pokyčių ir didžiajai daugumai moterų nuotaikų svyravimai neapsiriboja vien priešmenstruacine faze“.

Tad galbūt būtų pravartu labiau įsigilinti į savo kūną. Kaip sakė Lottie, „dabar, kai pradėjau geriau suvokti savo ciklą, nebesibaiminu juodžiausių akimirkų, nes žinau, kad bus ir labai šviesių dienų, pavyzdžiui, ovuliacijos metu, kai jaučiuosi kupina energijos“.

„Manau, kad turėtume nustoti neigiamai žiūrėti į menstruacijas ir išmokti džiaugtis savo ciklu ir savo kūnu“, – pridūrė ji.

Skaityti visą pranešimą