Policija parodė naują nežymėtą elektromobilį: galingas modelis bausti pažeidėjų jau išriedėjo (foto)

Prieš 1 metus 114

Beveik prieš metus į Lietuvos kelių policijos tarnybos rankas vienam mėnesiui buvo perduotas elektromobilis „Tesla“. Tuomet viešam ir neviešam patruliavimui naudotas elektromobilis policijos automobilių parką papildė laikinai – vienam mėnesiui, o pareigūnai pripažino, kad ateityje svarstys ir apie tokių automobilių įsigijimą. Ilgai laukti nereikėjo, mat trečiadienį į gatves išriedėjo jau Lietuvos policijai priklausantis nežymėtas elektromobilis.

Rugsėjo 21 dieną pareigūnai visuomenei ir žiniasklaidai pristatė neseniai įsigytą elektromobilį „Kia EV6“, kuris bus naudojamas neviešam patruliavimui. Šis elektromobilis yra juodos spalvos bei yra aprūpintas dviem varikliais, kurių bendra galia siekia 325 AG ir 605 Nm sukimo momentą. Šis elektromobilis taip pat yra varomas visais ratais bei turi 77,4 kWh bateriją, pagal WLTP metodą apskaičiuotas viena įkrova įveikiamas atstumas siekia 484 km, nuo 0 iki 100 km/val. jis pagreitėja per 5,2 s.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys teigė, kalbėdamas apie elektromobilio įsigijimą teigė, kad policija, kaip ir visuomenė turėtų eiti žingsnis žingsnin pasitelkiant modernias technologijas, todėl viešųjų pirkimų būdu buvo įsigytas visiškai elektrinis automobilis.

„Testavome ir „Teslą“, ir šį automobilį bei nusprendėme, kad šis modelis yra tinkamas mūsų universaliam darbui. O viešųjų pirkimų metu už šį automobilį buvo pasiūlyta mažiausia kaina, todėl jis ir papildė mūsų parką. Automobiliui buvo keliami reikalavimai, kad jis būtų visiškai elektrinis, turėtų visus varančiuosius ratus, atitiktų galios reikalavimus, o taip pat jo pristatymo laikotarpis nebūtų ypač ilgas, kaip kai kurių kitų gamintojų“, – komentavo V. Grašys.

Vytautas Grašys / DELFI nuotr.

LKPT viršininkas aiškino, kad šis elektromobilis bus naudojamas universaliai, Lietuvos kelių policijos tarnybos reikmėms, o naudojant jį patruliavimas bus vykdomas ne tik mieste, tačiau ir užmiestyje, o taip pat su juo bus vykdomos ir administravimo funkcijos.

V. Grašys nurodė, kad elektromobilyje yra sumontuota vaizdo stebėjimo sistema bei garso ir šviesos signalai. Anot jo, kita papildoma įranga nebuvo montuojama, mat visoje Lietuvoje yra nemažai įvairių policijos automobilių, kurie aprūpinti įvairia išmania įranga, kaip greičio matavimo įrenginiais, todėl šiam automobiliui pakanka minimalios policijos darbui reikalingos įvardytos įrangos, o pažeidimai bus fiksuojami pareigūnų turimomis mobiliomis priemonėmis.

„Šiam automobiliui pakaks ir pareigūno, kuris su savimi turės vaizdo kamerą ir žiūronus, tam, kad būtų fiksuojami Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Bet pagrindinis dalykas yra tai, kad mūsų siekis yra, jog nebūtų Kelių eismo taisyklių pažeidimų, kad žmonės žinotų, jog visoje Lietuvoje, visose šalies gatvėse, miestų gatvėse galioja Kelių eismo taisyklės ir Kelių policija intensyviai stebi, kaip vairuotojai elgiasi dalyvaudami eisme“, – kalbėjo V. Grašys.

Nors dar prieš metus išbandę „Tesla“ modelį pareigūnai teigė, jog viena iš priežasčių, kodėl elektromobiliai nėra naudojami patruliavimui – įkrovimo stotelių trūkumas, dabar V. Grašys teigė, kad infrastruktūros plėtra paskatino jaustis drąsiau perkant elektromobilį, tačiau kartu pareigūnas tikisi, kad šis pavyzdys taps dar vienu įrodymu, kad įkrovimo stotelių plėtra ypač svarbi ir reikalinga.

„Tam, kad policijos automobilių parką papildytų dar daugiau elektromobilių, šiek tiek palauksime, kol išsiplės infrastruktūra. Išbandėme, kad pareigūnams, atlikti tam tikras funkcijas turint dabartinį elektromobilio pravažumą ir baterijos talpą, yra sudėtinga. Tačiau taip pat, kai kurioms funkcijoms šis elektromobilis yra puikiai tinkamas“, – aiškino LKPT viršininkas.

Nežymėtas policijos elektromobilis / DELFI nuotr.

Tiesa, nors dabar buvo pristatytas tik vienas elektromobilis, „Delfi“ anksčiau skelbė, kad policijos automobilių parką papildys bent du elektromobiliai – „Kia EV6“ bei „Škoda Enyaq iV“. V. Grašys patvirtino, kad šiais metais buvo paskelbti viešieji pirkimai, kuriuos laimėjo „Škoda“ elektrinis modelis, tačiau, anot pareigūno, šio automobilio vis dar laukiama, o jo pristatymas planuojamas tik gruodžio mėnesį.

„Delfi“ žinomis, „Škoda“ modelis bus baltos spalvos ir modelis savo specifikacijomis neatsiliks nuo „Kia“, mat šis elektromobilis taip pat turės visus varančiuosius ratus bei bus aprūpintas 82 kWh baterija. Tiesa, „Enyaq iV“ galia bus šiek tiek mažesnė ir sieks 195 kW, tačiau šis elektromobilis viena įkrova pagal WLTP gali įveikti 460 kilometrų.

Naujasis Lietuvos kelių policijos tarnybos elektromobilis „Kia EV6“ kainavo kiek daugiau nei 69 tūkst. eurų. Anot pareigūno, kainai įtakos turėjo ir tai, kad modelyje buvo sumontuota vaizdo stebėjimo įranga bei garso ir šviesų signalų įranga.

V. Grašys taip pat neslėpė, kad ateityje, tikėtina, jog nemažą dalį policijos automobilių parko sudarys elektromobiliai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą