Pasienyje galite užtrukti ilgiau: laikinai griežtinama muitinės patikra

Prieš 1 metus 68

Šią savaitę (lapkričio 28–gruodžio 3 d.) muitinės pareigūnai skirs ypatingą dėmesį į Lietuvą įvežamų sankcionuojamų prekių patikrai. Kilus įtarimams, kad prekių kilmės arba paskirties šalis nurodyta klaidingai, kroviniai ir juos lydintys dokumentai bus tikrinami itin griežtai, teigiama Muitinės departamento pranešime žiniasklaidai.

„Pastebėjome, kad į Lietuvą importuojamų prekių iš Vidurinės Azijos šalių kiekiai šiemet išaugo kone 90 proc. Toks drastiškas augimas gali reikšti, kad prisidengiant kitomis valstybėmis, bandoma realizuoti ES sankcionuojamas prekes iš Rusijos ar Baltarusijos“, – sako Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotoja Dovilė Kraulaidienė.

Muitinės pareigūnai taip pat stiprins transporto priemonių, kurių priekabos registruotos Baltarusijoje arba Rusijos Federacijoje, patikrą taikant rentgeno kontrolę.

Lietuvos muitinė nuo 2022 m. liepos 1 d. iki 2022 m. lapkričio 20 d. 10 539 kartus neišleido prekių importo, eksporto, tranzito procedūroms, kai šalis siuntėja arba gavėja buvo Rusijos Federacija ir 3 087 kartų, kai šalis siuntėja arba gavėja buvo Baltarusija, pažymima pranešime.

2022 m. sausio–spalio mėn. į Lietuvą importuotų prekių iš Vidurinės Azijos šalių (Kirgizijos, Kazachstano, Uzbekistano, Turkmėnistano ir Tadžikistano) bendra statistinė vertė palyginti su 2021 m. sausio–gruodžio mėn. padidėjo 88 proc., eksportuotų prekių – 2,3 karto.

Skaityti visą pranešimą