Neprižiūrimo ar apleisto Kaune turto sąraše – jau gerokai daugiau objektų

Prieš 1 metus 164

Naujausias Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto 2022 m. sąrašas, kurį šią savaitę patvirtino Kauno miesto savivaldybės politikai, pailgėjo 50-čia pozicijų. Iš to pusšimčio naujų sąrašo objektų dauguma yra Centro seniūnijoje.

NT patekimas į tokį sąrašą apleisto turto savininkui gali nulemti didesnį nekilnojamojo turto mokesčio tarifą. Kokį konkrečiai, – nustato savivaldybės taryba, kuriai įstatymas suteikia teisę nustatyti tarifą intervale nuo 0,5 iki 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Minimą mokestį administruoja Valstybinė mokesčių inspekcija. Savivaldybės tarybai patvirtinus 2022-ųjų sąrašą, tikimasi, kad padidės biudžeto pajamos iš nekilnojamojo turto mokesčio, o apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto savininkai bus paskatinti greičiau pradėti statinių ir pastatų tvarkybos darbus.

Pasak Kauno savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus Mokesčių administravimo poskyrio vyriausioji specialistės Virginijos Janonienės, savivaldybės taryba gali nustatyti vieną ar kelis konkrečius mokesčio tarifus.

O šie diferencijuojami, atsižvelgiant į vieną arba kelis iš kriterijų, – nekilnojamojo turto paskirtį, naudojimą (pavyzdžiui: apleistas ar neprižiūrimas nekilnojamasis turtas, kurio būklė kelią pavojų jame ar arti jo gyvenančių, dirbančių ir kitais tikslais būnančių žmonių sveikatai ir pan.), teisinį statusą (priskirtas nekilnojamosioms kultūros vertybėms, architektūros paminklams ir pan.), jo technines savybes, priežiūros būklę, mokesčio mokėtojų kategorijas (dydį ar teisinę formą, socialinę padėtį).

Taip pat, – į nekilnojamojo turto buvimo savivaldybės teritorijoje vietą (pagal strateginio planavimo ir teritorijų planavimo dokumentuose nustatytus prioritetus). Pastarasis kriterijus daugiau galimybių pakliūti į didesnius mokesčius garantuojantį sąrašą lemia, jei savivaldybės tarnautojų nuomone, apleistas objektas – miesto centre arba Senamiestyje. Tačiau nesutinkant su sprendimu, visada galima jį apskųsti teisme.

Dera priminti, jog Kauno miesto savivaldybės taryba 2019 m. gegužės 14 d. nustatė 2020 metų nekilnojamojo turto mokesčio tarifus 0,7 proc. ir 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės, o nekilnojamajam turtui, įtrauktam į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto 2020 metų sąrašą, – 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės. Šio sprendimo reikalavimai galioja ir 2022 metų nekilnojamojo turto mokesčiui apskaičiuoti.

Į šiemetinį sąrašą Kauno miesto seniūnijų siūlymu įtraukti nekilnojamieji objektai priklauso 125 juridiniams ir fiziniams asmenims. Portalas „Kas vyksta Kaune“ yra rašęs apie bendrovę „Kauno Versalis“, pasirengusią bendradarbiaujant su miesto savivaldybe, sutvarkyti tarpukario kultūros paveldo objektus – statinius teritorijoje, besiribojančioje su savivaldybės valdomis. Tačiau prasidėjęs permainų projektavimas nuo patekimo į labiau apmokestinamo turto sąrašą šios bendrovės pastatų Laisvės alėjoje bei Vasario 16-osios gatvėje šiemet neapsaugojo.

Keletą pozicijų minimame sąraše užima ir Vilniaus gatvėje NT turinti UAB „Bičiulių avilys“ bei kitos bendrovės – „Korio nekilnojamasis turtas“, „Verslo draugai“ „Gintarinis suvenyras“, taip pat Šv. Gertrūdos gatvėje – UAB „Eligita“, UAB „Galinta“, A. Jakšto g. – keliasdešimt metų apleistas ir dabar bendrovei „Tarptautinė skubiosios medicinos akademija“ priklausantis buvusios Žydų ligoninės pastatas, toje pačioje gatvėje – ir kitų firmų („Bright Hause“, „Sandoros takas“) nekilnojamasis turtas.

Apleistų statinių galima aptikti veik visose Kauno miesto seniūnijose. Jų sąraše yra pastatai ar jų dalys, priklausantys ir fiziniams asmenims, o jų pavardės neskelbiamos. Kai kurie iš neprižiūrimo NT adresų (o ypač – pastatų, turinčių ne vieną, bet keletą savininkų) sąraše kartojasi jau ne vienerius metus.

Sunku išsiaiškinti, ar didesni nekilnojamojo turto mokesčiai vieningai paveikia savininkų sprendimą kuo greičiau savo turtu pasirūpinti arba neišgalint dėl finansinių bei kitokių priežasčių tai padaryti, tos problemos (turto) iš viso atsisakyti. Kažkas gal renkasi kitą kelią – mokesčių nemokėti ir auginti skolą Valstybinei mokesčių inspekcijai, kol ši „neprispaudžia“ sankcijomis. Arba… kol bankrotas „neišlaisvina nuo prievolės“ mokėti valstybei visus nustatytus mokesčius.

Skaityti visą pranešimą