Naujo sezono metu siūloma leisti sumedžioti 282 vilkus

Prieš 1 metus 77

Naujo medžioklės sezono metu siūloma nustatyti 282 vilkų sumedžiojimo limitą ir jo neskirstyti rajonais.

Aplinkos ministerija pranešė parengusi tokį įsakymo projektą dėl vilkų sumedžiojimo 2022–2023 metais ir kviečia visuomenę, institucijas su juo susipažinti.

Pasak ministerijos, tokį limitą siūloma nustatyti atsižvelgus į vilkų populiaciją ir rūšies apsaugos poreikius. Siekiant, kad vilkai būtų medžiojami proporcingai jų natūraliai gausai, limito rekomenduojama neskirstyti rajonais.

Rengiant projektą iš esmės remtasi 2021–2022 metais sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkai.

Vilko apsaugos planas įpareigoja nustatant sumedžiojimo limitą įvertinti besiveisiančių vilkų šeimų skaičių. Minėti tyrimai rodo, kad Lietuvos teritorijoje gyvena ne mažiau kaip 87 vilkų šeimos.

Pasak ministerijos, vilko apsaugos planas numato, kad šalyje palaikoma 32–62 šeimų populiacija. Jei vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, limitas lygus prognozuojamam metiniam prieaugiui arba didesnis.

„Pernai pagal vilko apsaugos planą galėjo būti skirtas 215 individų limitas, bet, kadangi šeimų buvo suskaičiuota ant ribos – 63, pasirinktas saugesnis variantas, 190 vilkų limitas. Šiemet populiacija paaugo nevaikiškai – net 40 procentų. Suskaičiuotos mažiausiai 87 šeimos, jų yra daugiau, bet mokslininkai patvirtina mažiausią galimą kiekį, kurį gali pagrįsti duomenimis. Tai rodo, kad vilkų populiacija stabiliai auga ir yra saugi. Tai džiugu, bet dėl to jų sumedžioti irgi reikės ženkliai daugiau. Mokslininkai rekomenduoja 282 vilkų limitą. Tokį mes ir teikiame ministrui pasirašyti“, – komentuoja aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 dieną ir trunka iki kovo 31 dienos. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau.

Skaityti visą pranešimą