Lietuvos banko vadovas: šalies ekonomikos prognozės bus prastesnės

Prieš 1 metus 83

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus užsimena, kad naujausios centrinio banko skelbiamos šalies ekonomikos prognozės bus prastesnės nei banko analitikų skaičiuotos birželį.

„Kaip visada, formuojasi tam tikras konsensusas, – galima pasižiūrėti ir į tarptautinę aplinką, ką mes aiškiai matome, kad praėję metai buvo pakankamai stiprūs augime – ir Lietuvai, ir pasaulio ekonomikai, šie metai silpnesni, kiti metai dar silpnesni. Įdomu pastebėti, kad tos prognozės metų eigoje po truputį vis prastėja ir prastėja“, – LRT TELEVIZIJAI pirmadienį sakė G. Šimkus.

Atnaujintas Lietuvos ekonomikos prognozes Lietuvos bankas skelbs pirmadienį.

Šiemet birželį bankas prognozavo, jog šiemet Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas sieks 2,1 proc., o kitais metais turėtų paspartėti iki 3,4 procento.

LB tuomet teigė, kad šalies ekonomikos raidai artimiausiais metais didžiausios įtakos darys Rusijos agresijos prieš Ukrainą eiga, pasaulinis pandeminės padėties valdymas ir tiekimo grandinių trikdžiai bei jų poveikis infliacijai.

Finansų ministerija kiek anksčiau rugsėjį skelbė, kad metinis BVP augimas šiemet sieks 1,6 proc., o 2023 metais – 1,4 proc., tačiau susiklosčius nepalankioms aplinkybėms šalies BVP pokytis 2023 metais gali būti bent dviem punktais mažesnis.

Skaityti visą pranešimą