Kuboje įvyko referendumas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimo

Prieš 1 metus 78

Atitinkamus pakeitimus siūloma įtraukti į naująjį Šeimos kodeksą. Šalies prezidentas Miguelis Díazas Canelis pavadino jį „teisingu, būtinu, aktualiu ir savalaikiu įstatymu, kuris suteikia teises ir garantijas visiems“.

Naujasis teisės aktas turi pakeisti nuo 1975 metų galiojantį Šeimos kodeksą. Dokumento projekte šeima apibrėžiama kaip dviejų žmonių sąjunga nepriklausomai nuo jų lyties. Jame taip pat siūloma leisti homoseksualų poroms įsivaikinti vaikus, legalizuoti pakaitinę motinystę be piniginių kompensacijų.

Referendumui pateiktais klausimais savo nuomonę galėjo pareikšti aštuoni milijonai kubiečių nuo 16 metų amžiaus. Projektui priimti reikia, kad jį paremtų daugiau kaip 50 proc. piliečių. Balsavimo rezultatai paaiškės pirmadienį.

Kubos valdžia ketino įtraukti normą, leidžiančią tos pačios lyties asmenų santuokas, į naująją konstituciją, kuri buvo priimta 2019 metais. Bet tam prieštaravo Bažnyčios ir konservatyvių visuomenės grupių atstovai, todėl šios iniciatyvos buvo atsisakyta.

Homoseksualumas Kuboje ilgą laiką buvo tabu. Po 1959 metų revoliucijos seksualinės mažumos buvo stigmatizuojamos, o jų atstovai siunčiami į „perauklėjimo stovyklas“. Homoseksualai taip pat nebuvo priimami į valstybinę tarnybą.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą