Ką reikia žinoti apie elektros instaliacijos tvarkymą namuose?

Prieš 1 metus 71

Elektros laidai gali būti sudėtingi, ypač pradedantiesiems. Štai kodėl paprastai geriausia samdyti profesionalą bet kam, išskyrus paprastą darbą. Priešingu atveju galite susižaloti, sugadinti arba sukelti gaisrą. Jei planuojate užbaigti „pasidaryk pats“ projektą, kuriame yra elektrinis komponentas, yra keletas pagrindinių dalykų, kuriuos reikia žinoti apie laidų montavimą.

Suprasti elektros laidus

Nuo 1940-ųjų bet kuris pastatytas namas (ar bet kuris senesnis namas, kuriame buvo pakeisti laidai) turėjo atitikti elektros kodą: NEC, parašytą turint omenyje saugumą. NEC kodas nurodo elektros laidų tipus ir elektros kabelių tipus pagal spalvą. Nuėmę jungiklio plokštę tikriausiai pastebėjote geltonus, baltus, juodus, raudonus arba žalius laidus. Jie nėra dekoratyvūs; kiekvienas tarnauja tam tikram tikslui, o kai kurie nežaidžia gražiai su kitais.

Kai montuojate laidus, turite nustatyti laidų kabelio dalis, nemetalinį elektros kabelį: išorinį apvalkalą ir vidinius laidus. Spalvota „viela“, kurią matote – žalia, juoda, raudona, mėlyna arba balta – iš tikrųjų yra apvalkalas, dengiantis vidinius varinius laidus. Jei atidžiai pažvelgsite, ant apvalkalo pamatysite žymes, kad žinotumėte viduje esančių laidų skaičių ir matmenis. Apvalkalo spalva leidžia žinoti, ką daro kiekvienas laidas.

Toliau pateikiama elektros laidų tipų diagrama:

Juodi laidai arba „karštieji laidai“ perneša įtaigingąją elektros apkrovą iš elektros aptarnavimo skydo į lizdą, šviesą ar kitą vietą. Raudoni laidai taip pat yra karšti laidai, naudojami dūmų detektoriams sujungti, kad sugedus vienai signalizacijai suveiktų ir visi kiti. Balti ir pilki laidai yra neutralūs laidai, kurie jungiasi prie neutralios magistralės, kuri pritraukia srovę ir perneša ją po visą namą. Neleiskite, kad „neutrali“ dalis jus apgautų, nes jie vis tiek gali turėti įkrovą, ypač jei dabartinė apkrova nėra subalansuota. Balti laidai, apvynioti juoda arba raudona elektros juosta, taip pat yra karšti laidai. Juosta tiesiog praneša, kad balta viela, kuri paprastai yra neutrali, yra naudojama kaip karšta viela. Žali laidai sujungia įžeminimo gnybtą išleidimo dėžutėje ir veda jį į įžeminimo šynos juostą elektros skydelyje, suteikdami srovei galimybę nutekėti į žemę, jei įtampai palietęs laidas paliečia metalą ar kitą laidininką. Daugiau informacijos rasite https://nevark.lt/paslauga/elektrikas/.

Skaityti visą pranešimą