Jaunimo sąmoningumą padeda ugdyti ir riedlentės

Prieš 1 metus 72

Aktyvių visuomenininkų dėka Klaipėda tampa vis draugiškesniu miestu jaunimui. Atvira jaunimo erdvė „Aje+skatepark“ yra gerasis jaunimo užimtumo skatinimo ir sąmoningumo ugdymo pavyzdys.

Projekto sumanytojas Dainius Šilingas, nevyriausybinės organizacijos Asmenybės ugdymo kultūros centro vadovas, teigia, kad jo tikslas yra ne tik teikti įvairiapusiškas kultūros, sporto, neformaliojo švietimo paslaugas Klaipėdos miesto gyventojams.

Pasak jo, centras siekia į įvairiausias prasmingas veiklas įtraukti kuo daugiau socialinę atskirtį patiriančių jaunuolių. Tai įgyvendinti padeda 5 centro darbuotojai, 15 trenerių ir jaunimo darbuotojų bei prie projekto prisijungusių savanorių.

„Šiuo metu mieste esame įkūrę atvirą jaunimo erdvę ir vienintelį Klaipėdoje uždarą riedlenčių parką. Mūsų centras jungia ir buria ne mažiau kaip 300 žmonių bendruomenę“, – džiaugėsi D. Šilingas.

Ši iniciatyva 2020 metais pelnė ir geriausio metų Klaipėdos jaunimo projekto statusą.

Skatina sąmoningumą ir savanorystę

Kartu su bendraminčiais užsiimdamas savanoriška veikla, centro vadovas D. Šilingas stengiasi ir patį jaunimą sudominti savanoryste, įvairiomis įsidarbinimo galimybėmis. Maža to, skatina jaunuolius domėtis ekstremaliuoju sportu, kovos menais, ekologija, pilietiškumu ir net gyvūnų priežiūra.

„Siekiame, kad jaunuoliai atrastų veiklą ar pomėgį, kurį galėtų tęsti lankydamiesi erdvėse ir taip taptų aktyviais visuomenės nariais. Šiuo metu ypač daug jaunimo lankosi atviruose sporto aikštynuose, kur vyksta riedlenčių, BMX dviračių ar kitų sporto šakų užsiėmimai, tačiau nėra vietos, kur būtų galima saugiai leisti laiką bendraminčių būryje, prižiūrint jaunimo darbuotojams ar žiemą“, – teigė D. Šilingas.

Jo įsitikinimu, būtent dėl galimybių pramogauti saugiame bendraminčių būryje stokos, atsiranda nusikalstamumas, polinkis į žalingus įpročius, narkotines medžiagas.

„Mokami renginiai daliai jaunimo nėra prieinami. Mūsų centre jauni žmonės gali ne tik leisti laisvalaikį uždarame draugų rate, bet ir yra tinkamai palydimi į pridėtinę vertę kuriančias veiklas, tokias kaip savanorystė, pirmasis darbas, sporto treniruotės“, – pasakojo centro įkūrėjas.

Kartu su kitais „Aje+skatepark“ savanoriais jis tiki, kad centras taps Klaipėdos miesto centre besibūriuojančių jaunuolių traukos centru, kur kiekvienas atėjęs galės jaustis saugiai ir laisvai – žinos, kad visada bus jaunimo darbuotojas, kuriuo galima pasitikėti ir kreiptis ištikus bėdai.

Svarbiausia, kad per pastaruosius veiklos metus komandai pavyko padėti sėkmingai įsidarbinti net kelioms dešimtims socialinę atskirtį patiriančių jaunuolių.

Dėmesys į sporto veiklas

Prie tiek emociškai, tiek fiziškai sveiko jaunuolių gyvenimo būdo skatinimo „Aje+skatepark“ darbuotojai ir savanoriai stengiasi prisidėti organizuodami pačius įvairiausius sporto užsiėmimus.

„Centro kolektyvo, Klaipėdos miesto savivaldybės, Europos Sąjungos ir privačių rėmėjų pastangomis įkurtas riedlenčių parkas praturtina Klaipėdos jaunimo kasdienybę, suteikia galimybių dalyvauti įvairesnėje neformaliojo ugdymo ir sociokultūrinėje veikloje. Mūsų entuziazmu riedlenčių parkas jau tapo jaunimo traukos objektu Klaipėdos miesto centre, taip pat sulaukėme didelio susidomėjimo ir palaikymo iš Klaipėdos miesto savivaldybės ir gyventojų“, – džiaugėsi vyras.

Kartu su komanda „Klaipėda – Europos kultūros sostinė 2021“ riedlenčių parko kiemelyje atidarė ir „Pop-Up“ erdvę. Ši erdvė – didelė paskata tiek jiems, tiek kitoms nevyriausybinėms organizacijoms rengti nemokamus renginius Klaipėdos miesto jaunimui.

Tiesa, D. Šilingas vien riedlenčių idėja, kad ir kokia daug aprėpianti ji būtų, neapsiriboja.

„Aš pats praktikuoju aikido. Nuo vaikystės domiuosi šiuo menu ir pats gavau iš jo labai didelę naudą, todėl matau prasmę pratęsti šią veiklą, ją praplečiant ir suteikiant galimybę didesnei daliai vaikų užsiimti neformaliojo švietimo veiklomis“, – džiaugėsi centro lyderis.

Būtent įsisukęs riedlenčių sportas, aikido, treniruotės ir rengiamos ekstremaliųjų sporto šakų stovyklos labiausiai džiugina D. Šilingą.

„Didžiuojamės, kad esame viena didžiausių ir stipriausių nepriklausomų privačių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje. Yra labai gera matyti laimingus, besišypsančius vaikus bei jaunimą ir prisidėti prie jų gerovės“, – sakė jis.

Ne mažiau džiugina ir tėvų padėkos, paskatinimas ir įvertinimas, kaip ir renginiuose patirtos džiugios emocijos.

„Auk centras“, kalbėdamas apie tokios veiklos prasmę, cituoja išmintingąjį Konfucijų: „Jei jūsų planas skirtas vieneriems metams, pasodinkite ryžius. Jei jūsų planas yra dešimčiai metų, pasodinkite medžius. Jei jūsų planas yra šimtas metų, mokykite vaikus.“

Prezidento Gitano Nausėdos projektas „Lietuvos galia“. Valstybės vadovas kviečia bendros gerovės kūrėjus – piliečius, bendruomenes, atsakingą verslą, visuomeninius judėjimus ir nevyriausybines organizacijas – telktis dėl žalios, teisingos, inovatyvios ir stiprios Lietuvos. Projekto partneris – LRT.

Skaityti visą pranešimą