Į komiteto posėdį „darbiečiai“ siūlo pakviesti ir ministrą Landsbergį

Prieš 1 metus 90

Darbo partijos frakcija, nerimaudama dėl to, kad "valdantieji iki šiol neturi aiškaus atsakymo, kaip bus sprendžiama energetikos kainų krizė", kreipėsi į Seimo Europos reikalų komitetą (ERK) prašydama, kad į trečiadienį vyksiantį komiteto posėdį būtų pakviestas ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tai, pasak Seimo Darbo partijos frakcijos nario Vytauto Gapšio, reikalinga, kad būtų aiškiai atsakyta, kokia yra tiksli Lietuvos pozicija sprendžiant energetikos kainų krizę, kaip jai yra atstovaujama Europos Sąjungos Transporto, telekomunikacijų ir energetikos bei Europos Sąjungos Ekonomikos ir finansų reikalų tarybose, kuriose dalyvauja energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Vis mažiau tikėtina, kad valdantiesiems pavyks iš esmės apginti Lietuvos interesus ir mums teks tenkintis kitoms šalims naudingesniu variantu. Nors Darbo partijos frakcija siūlė klausimą rimtai svarstyti iš anksto, valdantieji nesiteikė sušaukti komiteto, todėl dabar mums tenka ieškoti priemonių atsikovoti prarastas galimybes. Po ankstesnės rugsėjo pradžioje vykusios Europos Sąjungos Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos energetikos ministras ir premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo apie dvišalių susitarimų galimybę, tad norime žinoti kiek tai realu ir kiek tai naudinga Lietuvai bei kodėl nepavyko įtikinti šalių palaikyti mums tinkamesnį variantą atsiejant elektros ir dujų kainas“,- pranešime spaudai sako Seimo narys V. Gapšys.

Anot jo, ministrai taip pat turėtų paaiškinti, ar realu Lietuvai susitarti su Švedija dėl dvišalės sutarties, ar mūsų šalis jau turėjo kontaktą su Švedija dėl galimos sutarties, kurią savo pasiūlyme siūlo pasirašyti Europos Komisija. Pasirašius dvišalę sutartį, pasak "darbiečių", Lietuva galėtų gauti dalį elektros viršpelnio iš elektros gamintojų.

„Europos reikalų komitetas tvirtins poziciją šiuo svarbiu Lietuvai klausimu, kur spręsis ar Lietuva galės gauti viršpelnius iš energetikos kompanijų ir juos paskirstyti žmonėms ir verslui, energetikos kainoms kompensuoti. Šiuo metu yra sprendžiami ne tik europiniai klausimai, bet ir dvišaliai, kurie yra Užsienio reikalų ministerijos kompetencijoje, todėl manome, kad vien tik D. Kreivio dalyvavimas neatskleistų Lietuvos galimybių ir nebūtų iki galo aišku, kokia yra Lietuvos pozicija. Manome, kad šį kartą turi dalyvauti abu ministrai ir atsakyti į visus ERK narių klausimus“, - teigia parlamentaras V. Gapšys.

Darbo partijos frakcija pabrėžia, kad valdantieji "iki šiol dar daug ko nepadarė, kad suvaldytų energetinę krizę, realių veiksmų, galinčių nuraminti žmones nėra, o tai, ką daro, daro vėluodami ir už tai turėtų prisiimti politinę atsakomybę".

„Iki šiol neaiški valdančiųjų pozicija energetikos klausimais. Dabar Lietuva turi daryti viską iš paskos ir iš paskutiniųjų, kad kuo greičiau susitartų palankia sau linkme, nes nuo to priklauso mūsų žmonių gerovė. Jeigu valdantieji net to nesugebės, jie turi prisiimti politinę atsakomybę už tai, kas buvo nepadaryta iki šiol“, - neabejoja Seimo narys V. Gapšys.

Skaityti visą pranešimą