Greitojo savikontrolės testo gydytoja nepriėmė: vyresnio amžiaus žmogui teko vykti pakartotinio tyrimo

Prieš 1 metus 105

Nuo rugpjūčio 16 dienos įsigaliojusi COVID-19 infekcijos diagnozavimo tvarka glumina ne tik medikus. Vyresnio amžiaus pacientas, nusiuntęs greitojo savikontrolės testo nuotrauką, vis tiek sulaukė prašymo atvykti į gydymo įstaigą, kad būtų atliktas pakartotinis tyrimas.

Testo nuotraukos nepriėmė

Į LRT.lt kreipėsi skaitytojas Jonas iš Utenos (tikrasis vardas redakcijai žinomas). Pajutęs pirmuosius peršalimui būdingus simptomus, jis namuose atliko greitąjį COVID-19 testą. Atsakymas buvo teigiamas – žmogus serga COVID-19.

Norėdamas užfiksuoti susirgimo faktą savo ligos istorijoje, vyras kreipėsi į savo šeimos gydytoją. Uteniškio teigimu, poliklinikos gydytoja atsisakė priimti jo namie atlikto greitojo savikontrolės testo nuotrauką, teigdama, kad būtina atvykti į gydymo įstaigą ir čia atlikti testą.

Tik vienas iš diagnostikos kriterijų

Kaip LRT.lt portalui teigė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), savikontrolės antigeno testo rezultatas yra tik vienas iš diagnostikos kriterijų, vien jo nepakanka COVID-19 diagnozei patvirtinti.

„Gydytojas pagal savo kompetenciją (medicinos normą) vertina paciento sveikatos būklę ir priima sprendimą dėl papildomų tyrimų“, – paaiškino SAM.

Remiantis SAM suteikta informacija, COVID-19 ligos diagnozė gali būti patvirtinama keliais būdais, tačiau visais atvejais – po šeimos gydytojo įvertinimo ir jei asmuo jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus.

Vienas iš būdų – šeimos gydytojas paskiria greitąjį antigeno testą, atliekamą laboratorijoje, ir gaunamas teigiamas testo rezultatas.

Taip pat diagnozė gali būti patvirtinta, kai paties paciento atliktas savikontrolės testas parodo teigiamą rezultatą. „Jeigu susisiekusiam nuotoliniu būdu gydytojui nepakanka informacijos paciento būklei įvertinti, pacientas gali būti pakviestas apsilankyti gydymo įstaigoje ir ten atlikti antigeno testą diagnozei patvirtinti“, – akcentuoja SAM.

Jeigu pacientas serga COVID-19 liga, kuri buvo patvirtinta laboratoriniu tyrimu, kartu gyvenantiems ir panašius simptomus pajutusiems asmenims gydytojas taip pat gali diagnozuoti COVID-19 ligą pagal epidemiologinius kriterijus, neatlikdamas tyrimo.

„Visais atvejais sprendimą dėl diagnozės priima gydytojas“, – pabrėžė SAM.

Diagnozavimo tvarka – problematiška

Naujoji COVID-19 infekcijos diagnozavimo tvarka įsigaliojo nuo rugpjūčio 16 dienos. Jeigu asmuo gauna teigiamą parduotuvėje arba vaistinėje įsigyto savikontrolės greitojo antigeno testo rezultatą, šeimos gydytojas gali patvirtinti COVID-19 ligos diagnozę, nekviesdamas paciento atvykti į polikliniką. Tokiu atveju gydytojas gali susisiekti su pacientu ryšio priemonėmis ir įvertinęs jo sveikatos būklę nuotoliniu būdu.

Tačiau, dar prieš įsigaliojant naujajai tvarkai, šeimos gydytojai matė daug problemų.

Vištyčio ambulatorijos šeimos gydytojas Vilius Kočiubaitis LRT RADIJUI sakė, kad miestelio apylinkėse apie 80 proc. gyventojų neturi galimybės nufotografuoti ir atsiųsti savikontrolės testo nuotraukos, nes jie yra senyvo amžiaus ir nesinaudoja išmaniosiomis technologijomis.

„Jeigu man žmogus paskambinęs sakytų, kad turi teigiamą namuose atliktą COVID-19 testą, aš juo tikėčiau ir neprašyčiau atsiųsti skaitmeninių vaizdų“, – tikino gydytojas V. Kočiubaitis.

Pasak jo, sprendimas patiems ligoniams atlikti COVID-19 testą ir atsiųsti jo nuotrauką tik apsunkina ligoninių personalo darbą.

Kaip LRT RADIJUI teigė Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų asociacijos prezidentas (LBPGA) profesorius Julius Kalibatas, nors sprendimas dėl savikontrolės testų buvo priimtas šeimos gydytojų prašymu, jo procedūros sutvarkytos ne taip, kaip norėta.

Jo manymu, reikėtų pasitikėti žmonėmis ir priimti sprendimą, kad apie teigiamą savikontrolės testo atsakymą užtektų pranešti skambučiu.

„Sukčių galbūt vienas kitas bus, bet mes jų tikrai nepagausime, jei norės, jie nufotografuos ir atsiųs svetimų testų nuotraukas. Vis dėlto manau, kad tokių žmonių procentas bus toks mažas, kad bendrai statistikai įtakos neturės“, – sakė LBPGA atstovas.

Skaityti visą pranešimą