Eilės pas gydytojus specialistus – ilgesnės nei pernai, dalies tenka laukti ir mėnesius

Prieš 1 metus 119

Ligonių kasos duomenimis, šį rugpjūtį eilės pas dešimtadalį gydytojų specialistų ilgesnės nei pernai ar užpernai. Didėjančius pacientų srautus fiksuoja Kauno klinikos, Klaipėdos Universitetinė ligoninė. Pastarosios vadovas sako, kad vis labiau trūksta medikų. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, sutrumpinti eilių tiek, kiek norėtųsi, nepavyksta. 

Kauno klinikų ambulatorinis diagnostikos centras. Čia dirba trylikos specialybių gydytojai. Įstatyme numatyta, kad pas šeimos gydytoją pacientas vizitą turi gauti per 7, o pas specialistą – per 30 dienų.

Kauno klinikų atstovai sako, po pandemijos pacientų kreipiasi daugiau, įdarbinta naujų medikų arba ilgintas darbo laikas. Į įstatymo terminus esą dažniausiai telpama, ilgiau tenka laukti nėščiosioms pas akušerius-ginekologus. Eilių yra pas endokrinologus ir gastroenterologus.

„Kai kurių specialybių tą pačią savaitę galima gauti konsultacijas, galima gauti per dvi savaites, per mėnesį, bet taip, pasirinkimo, jei nori pas konkretų asmenį, pas konkretų specialistą, tai jau ten eilės tikrai labai laviruoja, nuo 2 dienų iki kelių mėnesių ir pusės metų pas kai kuriuos labai populiarius specialistus“, – tikina Kauno klinikų tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Ligonių kasos duomenimis, eilės paskutinį vasaros mėnesį pas dešimtadalį medikų specialistų ilgesnės nei pernai ir užpernai rugpjūtį. Jų beveik nėra pas radiologus, chirurgus, didžiausios – pas ortodontus, pas daugelį tenka laukti ilgiau nei mėnesį.

„Pablogėjo prieinamumas pas kardiologus, pas 61 procentą kardiologų galima patekti per 30 dienų, bet įvertinkime, kad rugpjūtis tai buvo mėnuo, kai visuomenė ir patys medicinos specialistai taip pat atostogavo“, – aiškina Valstybinės ligonių kasos skyriaus vedėja Violeta Tylienė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas sako, kad vis labiau trūksta medikų ir dėl to eilės yra pas odos, akių gydytojus, neurologus ir akušerius.

„Man nesuprantama, kad praeitais metais, berods, apie šimtą gydytojų negalėjo patekti į rezidentūrą. Buvo daug diskusijų ir niekas neprisiima, nežinau, ar čia planavimo kažkur yra, kur jie patys sutinka mokėti ir jų nepriima į rezidentūrą“, – stebisi Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pripažįsta, nors eiles siekiama trumpinti ne vienus metus, rezultatai ne tokie, kokių norėtųsi. Tikimasi, kad eilės mažės savivaldybėse per reformą įkūrus sveikatos centrus.

„Siekiama, kad kuo daugiau paprastesnių atvejų būtų prieinama ir suteikiama arčiau gyvenamosios vietos ir tik sudėtingi atvejai turėtų vykti į aukščiausio lygio įstaigas, kartu perskirstant pacientų srautus“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė.

Ministerijos atstovė sako, kad eilės taip pat trumpėtų, jei daugiau žmonių naudotųsi išankstine pacientų registracijos sistema ir ateitų paskirtu laiku – dabar esą maždaug penktadalis užsiregistravusių pacientų neatvyksta.

Skaityti visą pranešimą