Dėl „Vilniaus Fejerijos“ – kreipimasis į prokuratūrą

Prieš 1 metus 95

Prieš mėnesį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė išduoti leidimą rengti pirotechnikos festivalį „Vilniaus fejerija 2022“, nors anksčiau meras ir kiti savivaldybės atsakingi pareigūnai buvo deklaravę, kad Vilniuje nebelieka vietos fejerverkams. Pasirodo, toks sprendimas yra taikomas tik pačios savivaldybės renginiams ir neturi įtakos leidimų išdavimui. Nors tiek aplinkos ministerija, tiek tarptautiniai tyrimai teigia, kad fejerverkų ir kitos pirotechnikos tarša kelia pavojų žmonių sveikatai ir teršia aplinką, tačiau, atrodo, Vilniaus savivaldybė laisva ranka dalina leidimus rengti renginius, kurie potencialiai yra pavojingi vilniečių sveikatai. Todėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Žilvinas Šilgalis ir Demokratų sąjungos Vilniaus skyriaus narys Lukas Tamulynas kreipiasi į Generalinę prokuratūrą su prašymu ginti viešąjį interesą ir stabdyti leidimo galiojimą, kol nebus atliktos poveikio aplinkai ir visuomenės sveikatai analizės.

„Šaunu, kad Vilnius turi daug tiek tradicinių, tiek naujų komercinių, pramoginių renginių, tačiau stebina tiek nenuoseklus Vilniaus savivaldybės požiūris, tiek galimos taršos ir poveikio žmonių, gyvūnų sveikatai nevertinimas. Išduoti leidimą „Vilniaus fejerijai“, neįvertinus šių aspektų, buvo klaida. Klaida, kuria tikrai raginu taisyti. Dauguma miestų ir įmonių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje atsisako šių gal ir gražių, tačiau taršių reginių. Aplinkos apsaugos agentūros atlikti tyrimai atskleidžia, kad teritorijose, kuriose intensyviai leidžiami fejerverkai, oro tarša kietosiomis dalelėmis gali padidėti iki 10 kartų. Į aplinką išsiskiria didžiuliai kiekiai kalio, chloro, natrio, magnio, aliuminio, sieros. Tokia tarša ypatingai pavojinga vaikams, vyresniems asmenims bei sergantiems kvėpavimo takų ligomis,“ – teigė savivaldybės tarybos narys Ž. Šilgalis.

Negalime pamiršti ir to, kad šiuo metu Vilniuje reziduoja tūkstančiai Ukrainos piliečių, kurie pabėgo nuo kraugeriškų Rusijos karo veiksmų Ukrainoje. Jiems sprogimo garsai gali kelti nerimą, potrauminio streso sindromo paūmėjimą, nemalonius ir sveikatą žalojančius išgyvenimus.

Verta paminėti, kad žmonės nėra vieninteliai, kenčiantys dėl fejerverkų keliamos garso ir oro taršos. Tai žalinga ir gyvūnams. Naminiai gyvūnai patiria stresą, laukiniai paukščiai ir gyvūnai išsigąsta, blaškosi, palieka natūralias buveines, bėga į miestą.

„Akivaizdu, kad laikai keičiasi, miestai, kad sukurtų šventinę atmosferą, pritaiko lazerius, dronus ar kitas išmanias ir ne tokias kenksmingas priemones. Nemanau, kad teisinga dėl pramogos leisti nuodyti visų mūsų aplinką. Jei patys organizatoriai teigia, kad aplinkosaugininkų ir piliečių nuogąstavimai perdėti, manau, kad jie labiausiai ir bus suinteresuoti atlikti poveikio aplinkai ir sveikatai analizę ir baigti šias kalbas. Tačiau jei jie to nedarys, neturėtume rizikuoti visų sveikata. Labai svarbu, kad viešasis interesas būtų apgintas, o Vilniaus miesto savivaldybės padaryta klaida ištaisyta,“ –  įsitikinęs Lukas Tamulynas.

„Vilniaus Fejerija“ yra pirotechnikos ir fejerverkų festivalis, vykstantis Vilniaus Vingio parke kasmet. Šiemet jį lydi kaip niekad daug nepasitenkinimo.  Ypač matant kitų miestų pasiryžimą atsisakyti pirotechnikos ir fejerverkų bei žalos, kurią ši pramoga galimai daro tiek žmonių, tiek gyvūnų sveikatai.

Skaityti visą pranešimą