Dauguma Kulautuvoje priglaustų nuo karo Ukrainoje pabėgusių vaikų grįžo į savo gimtinę

Prieš 1 metus 159

Kauno rajone, Kulautuvoje, jau baigia ištuštėti pavasarį kelis šimtus ukrainiečių priglaudusios Kauno miesto savivaldybei priklausančios patalpos. Iš kelių šimtų vaikų bei juos į Lietuvą atlydėjusių suaugusiųjų mūsų šalyje pasiliko vos keliolika ukrainiečių.

Anot miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos Jolantos Baltaduonytės, priglaustų Kulautuvoje vaikų taip ženkliai sumažėjo, nes dauguma išvyko atgal į Ukrainą, jų tėvų pageidavimu.

Likusiais Lietuvoje globojamais Ukrainos vaikais rūpinasi Kauno miesto savivaldybė, tiksliau, jos įsteigtas vaikų gerovės centras „Pastogė“. Likę vaikai apgyvendinti Kaune, mokyklinio amžiaus ukrainiečiams užtikrintas mokymasis miesto mokyklose, ikimokyklinukai ugdomi miesto darželiuose. Karo pabėgėliams teikiamos laikino apgyvendinimo ir kitos numatytos paslaugos.

Laikinai Lietuvoje apgyvendintiems „Pastogės“ globojamiems ukrainiečiams Kulautuvoje išlaikyti lėšų skyrė LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kovo 17-ąją išdavusi biudžetinei Kauno savivaldybės įstaigai licenciją teikti socialinę globą nelydimiems nepilnamečiams užsieniečiams (pabėgusiems nuo karo ukrainiečiams).

Tapusi Kulautuvoje buvusios tuberkuliozės gydymo įstaigos, priklaususios Kauno miesto 3-ająi (irgi – buvusiai) ligoninei, pastato laikinąja šeimininke, „Pastogė“ įsipareigojo paslaugų teikimo laikotarpiu prižiūrėti Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausantį pastatą, mokėti komunalinius mokesčius bei padengti kitas su jo eksploatavimu susijusias išlaidas.

Akacijų al. 2 adresu Kulautuvoje esančiose patalpose iš pradžių buvo apgyvendinti 223 dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje iš jos pasitraukę asmenys. Daugiausiai (198) tai buvo nepilnamečiai vaikai nuo 6-18 metų (38 – lydimi vieno iš tėvų, 161 – nelydimas nepilnametis), kuriems nustatyta laikinoji globa/rūpyba. Laikinai čia buvo apgyvendinti 34 suaugę vaikus atlydėję asmenys.

„Globojamų asmenų skaičius Kulautuvoje keitėsi, atvyko ir naujų pabėgėlių, tad iš viso jų padaugėjo iki 264. Dabar liko 9 nepilnamečiai vaikai ir dar 2 mamos su penkiais vaikais. Jie Kulautuvoje toliau negyvens, persikelia į miestą.

Jau paskelbtas projektas, ir mūsų savivaldybės patalpos Kulautuvoje bus rekonstruojamos, o vėliau perduotos plėtros planus pasirengusiai įgyvendinti K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ šį antradienį sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Pažymėtina, jog per keliolika pastarųjų metų buvo tik keli mėnesiai, kai buvusios Kauno 3-osios ligoninės (dabar – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė) padalinys – Kulautuvos tuberkuliozės ligoninė buvo „įveiklinta“. Ji ilgai stovėjo tuščia ir apleista, kol nekilo COVID-19 pandemija.

Jai kilus, Kauno miesto savivaldybė Kulautuvos ligoninę (gretimos savivaldybės teritorijoje esantį nekilnojamąjį turtą) sumanė panaudoti kontaktavusių su užsikrėtusiais koronaviruso infekcija asmenų (kauniečių) izoliacijai. Netgi žadėjo (iki tapdama patalpų savininke) Kulautuvoje stacionarizuoti nesunkiai koronavirusu susirgusius Kauno gyventojus.

Bet taip nė vieno į šią kurortinę vietovę infekuoto kauniečio ir neatvežė. Tačiau ne vieną tūkstantį eurų miesto savivaldybė biudžeto lėšų išleido, remontuodama Kulautuvoje senokai apleistą buvusios ligoninės pastatą bei tvarkydama jo prieigas. Paskui užrakino duris…kol patalpų neprireikė Lietuvą pasiekusiems nuo karo bėgantiems ukrainiečiams.

Karas Ukrainoje vis dar nesibaigia, ir prognozuojama, jog pabėgėlių srautai, artėjant šaltajam periodui, tik augs, nes šimtai tūkstančių ukrainiečių savo gimtinėje liko be pastogės.

„Tai gal ir vėl pravers patalpos Kulautuvoje, jei teks priglausti pabėgėlius iš karo niokojamos šalies?“, – tokį portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimą išgirdęs kitas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras atsakė:

„Ne, neprireiks. Kulautuvoje vyks patalpų rekonstrukcija, ir po jos čia bus teikiamos mūsų gyventojams slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugos. Galimiems naujiems pabėgėlių iš Ukrainos srautams priimti miesto savivaldybė rengiasi, tačiau kol kas konkretizuoti, kaip jais bus pasirūpinta, jeigu to tikrai prireiks, dar ankstoka“, – teigė P. Keras.

Skaityti visą pranešimą