Bus palengvintos skausmo pompų skyrimo sąlygos

Prieš 1 metus 100

Kaip praneša Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK), gerėja Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis nuomojamų medicinos prietaisų prieinamumas pacientams, kuriems jie būtini sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti. Netrukus infuzines pompas pacientai galės išsinuomoti kur kas paprasčiau.

Pagal anksčiau galiojusią tvarką infuzines (vadinamąsias – skausmo) pompas onkologinėmis ligomis sergančių pacientų sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti galėjo skirti tik tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios gydymo įstaigos gydytojų konsiliumas. Tik tokiu atveju šių medicinos prietaisų nuomos išlaidos sunkiai pakeliamą skausmą kasdien patiriantiems pacientams buvo padengiamos PSDF lėšomis. Tačiau šiems pacientams, kuriems reikalinga infuzinė pompa, į tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias gydymo įstaigas patekti pavykdavo retai ir jiems skausmo pompų nuoma buvo sunkiai prieinama.

Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė naujai infuzinių pompų skyrimo tvarkai. Ja nustatoma, kad ambulatorinį gydymą infuzine pompa onkologiniams ligoniams gali skirti specializuotas skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugas teikiančios gydymo įstaigos arba stacionarines ir ambulatorines paliatyviosios pagalbos paslaugas teikiančios gydymo įstaigos gydytojų konsiliumas. Jo sudėtyje turi būti bent vienas iš šių gydytojų: gydytojas onkologas arba gydytojas vaikų onkologas, gydytojas anesteziologas reanimatologas, gydytojas onkologas radioterapeutas, gydytojas vaikų onkohematologas, gydytojas onkologas chemoterapeutas ir paliatyviosios pagalbos paslaugas teikiantis gydytojas.

„Džiaugiamės, kad nepakeliamą skausmą kenčiantiems pacientams bus kur kas lengviau išsinuomoti infuzines pompas ir naudotis jomis namuose. Be to, tai ir finansinė parama onkologinių ligonių šeimoms, nes šių prietaisų nuomos išlaidos PSDF lėšomis kompensuojamos 100 procentų“, – pabrėžia VLK Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus patarėja Eglė Valiulytė.

Kaip primenama Ligonių kasos pranešime, gydymas namuose skausmo pompa ilgalaikei opioidinių analgetikų infuzijai atlikti skiriamas pacientams, kuriems yra diagnozuoti navikai, nuolatinei stipraus ar nepakeliamo lėtinio skausmo kontrolei užtikrinti, kai injekciniais ar kitais stipriais opioidiniais analgetikais nepavyksta jo numalšinti.

Preliminariais VLK skaičiavimais, infuzinių pompų nuomos išlaidos galėtų būti kompensuojamos apie 140 pacientų per metus. Prognozuojama, kad PSDF išlaidos infuzinių pompų nuomai kompensuoti per metus sudarys apie 200 tūkst., su gydytojų konsiliumo išvada reikia kreiptis į įmones, turinčias sutartį su VLK dėl medicinos eurų.

Pacientams, norintiems išsinuomoti infuzinę pompą prietaisų, būtinų sveikatos priežiūrai namuose, nuomos išlaidų kompensavimo. Pasirinkta įmonė su pacientu pasirašys sutartį dėl prietaiso išdavimo, garantinio aptarnavimo, nuolatinės priežiūros ir keičiamųjų dalių tiekimo.

Naujoji infuzinių pompų skyrimo tvarka įsigalios jau netrukus, sveikatos apsaugos ministrui pasirašius įsakymą dėl medicinos priemonių (prietaisų), būtinų sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti, nuomos bazinių kainų nustatymo, nuomos išlaidų kompensavimo ir sutarčių sudarymo tvarkos aprašo patvirtinimo.

Skaityti visą pranešimą