Blinkevičiūtė ragina Vyriausybę gelbėti Lietuvos gyventojus: pinigų pakankamai niekada nebus

Prieš 1 metus 79

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė neslepia nepasitenkinimo tuo, kokius sprendimus kylančių kainų akivaizdoje priima dešiniųjų valdžia. Jos teigimu, brangiai kainuojančius opozicijos pasiūlymus atremti ne kartą Vyriausybės išsakytu argumentu, kad biudžetas nėra guminis – neteisinga. Socialdemokratė pažymi, kad būtina vadovautis tikrais prioritetais – gelbėti Lietuvos gyventojus nuo gresiančio bado.

Šeštadienį LSDP konferencijai Jonavoje pirmininkavusi politikė žurnalistams taip pat tvirtino, kad nesupranta ir valdančiųjų priekaištų prezidentui Gitanui Nausėdai, kuris viešai išsakė nuomonę dėl to, kokie turėtų būti sprendimai energetikos kainoms stabilizuoti. Anot jos, nepagrįstas ir premjerės Ingridos Šimonytės lūkuriavimas dėl Vyriausybės sudėties atnaujinimo.

Nesutinka su argumentu, kad biudžetas nėra „guminis“: pinigų nėra niekada

V. Blinkevičiūtė iš principo atmetė ne kartą valdančiųjų išsakytus argumentus, kad net esamomis sąlygomis švaistytis pinigais valstybė negali. Pasak jos, šiuo metu reikia vadovautis prioritetais, o jie, įsitikinusi LSDP pirmininkė, yra Lietuvos žmonių apsaugojimas nuo bado.

„Pinigų nėra niekada. Jų nebus pakankamai niekada: nei blogais, nei gerais laikais. Yra prioritetai, o prioritetas šiuo metu yra Lietuvoje gyvenantis žmogus, kuris gauna nepakankamas pajamas, kai kainos išaugo po 3–4 kartus“, – žurnalistams Jonavoje sakė ji.

„Vyriausybė privalo surasti sprendimus, kad Lietuvos žmogus nemirtų badu arba kad jaunimas neemigruotų“, – pridūrė V. Blinkevičiūtė.

Jos teigimu, opozicija deda visas pastangas, kad kylant elektros kainoms ir artėjant šildymo sezonui būtų priimti tinkami sprendimai. Tačiau, pažymėjo socialdemokratė, visi svertai realiai išspręsti problemas – Vyriausybės rankose.

„Opozicija ne tik pasako, opozicija ir registruoja įstatymų pataisas, opozicija teikia siūlymus, opozicija kreipiasi ir į ministrę pirmininkę su savo siūlymais. Bet mes esame opozicijoje, o visus svertus savo rankose, su visais didžiuliais ministerijų aparatais, turi valdantieji. Tai kodėl jie miega“, – sakė V. Blinkevičiūtė ir pati pažymėjo, kad šiuo klausimu kalba itin griežtai.

Visgi, tikino politikė, nepaisant to, kad Seimo mažuma nėra patenkinta valdančiaisiais, opozicija neturėtų galvoti apie dar vieną pasitraukimą į atskirą posėdžių salę.

„Aš noriu pasakyti, kad nėra gerai, kai konservatoriai ir liberalai bei ministrė pirmininkė taip nesigilina į opozicijos siūlymus. Tačiau tikrai nepalaikau ir niekada nepalaikysiu, kad Seimo dauguma ir opozicija dirbtų atskirose salėse. Tai ne vaikų žaidimų aikštelė, bet valdantieji neturi būti tokie arogantiški ir turi įsiklausyti“, – sakė ji.

Vyriausybės sudėtis privalo keistis

V. Blinkevičiūtė nepanoro detalizuoti, kokių ministrų paslaugų pirmiausia reikėtų atsisakyti premjerei Ingridai Šimonytei. Jos teigimu, faktas yra tas, kad Ministrų kabinetui reikia pokyčių. Tą, pasak jos, rodo ir opozicijos keliamos interpeliacijos.

„Ne mano pareiga dabar pasakyti, kokie ministrai negalėtų dirbti, nes jei aš būčiau premjerė, tai daugelio iš jų niekada nebūčiau pasirinkusi į ministrus. Jie nemato žmonių, nejaučia realios situacijos, nemoka dirbti komandinio darbo, nesitaria tarpusavyje, jie klaidina žmones ir nepriima greitų sprendimų“, – kritikos negailėjo V. Blinkevičiūtė.

Nesutinka su kritika prezidentui: neskirstau jo nei į vieną, nei į kitą pusę

Socialdemokratų lyderė nesutiko ir su valdančiųjų kritika prezidentui Gitanui Nausėdai, esą šis kilusių problemų kontekste nepagrįstai atsistojo opozicijos pusėje ir tapo net savotišku jos lyderiu.

„Prezidentą rinko Lietuvos žmonės ir jis yra mūsų šalies vadovas. Neskirstau jo nei vieną, nei į kitą pusę. Manau, kad jis pirmiausia atstovauja tiems žmonėms, kuriuos užmiršta valdančioji dauguma“, – teigė politikė.

Pasak jos, lieka tik apgailestauti, kad konservatoriai išsakiusius jiems neįtikusią nuomonę yra linkę užsipulti.

„Labai arogantiški būna konservatorių vertinimai, kai išsakoma kitokia nuomonė. Tada jie sako, kad esi priešas arba, kad sakai ne tą, ką reikėtų. Tai yra blogai, ypač šiuo sudėtingu laikotarpiu, kada turi sėsti prie bendro stalo“, – tvirtino socialdemokratė.

Šeštadienį Jonavoje vykusioje LSDP konferencijoje opozicinė socialdemokratų partija susirinko aptarti karo Ukrainoje, augančių kainų, krizės energetikos sektoriuje, artėjančio šildymo sezono bei chaoso Vyriausybėje klausimus. Socialdemokratai taip pat pristatė savivaldos rinkimų gaires ir kandidatus į merus.

Skaityti visą pranešimą