Blinkenas: JAV perspėjo Maskvą, kad branduolinio ginklo panaudojimas turėtų siaubingų pasekmių

Prieš 1 metus 73

JAV labai aiškiai rusams „viešai ir privačiai nurodė liautis laisvai kalbėti apie branduolinius ginklus“ ir perspėjo Maskvą, kad jų panaudojimas kare prieš Ukrainą „būtų siaubingas“, interviu kanalui CBS nurodė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Praėjusį trečiadienį paskelbdamas apie dalinę mobilizaciją, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas užsiminė, kad yra pasiryžęs „visomis priemonėmis“ ginti Rusijos teritoriją.

„Labai svarbu, kad Maskva iš mūsų išgirstų ir žinotų, kad pasekmės būtų siaubingos. Ir mes tai aiškiai leidome suprasti“, – sakė A. Blinkenas.

Žurnalistei paklausus, ar V. Putinas nesiimtų tokių sprendimų dėl to, kad jaustųsi įspeistas į kampą, A. Blinkenas pabrėžė, kad Rusijai grėsmė nekyla.

„Vladimiras Putinas turi aiškų kelią išeiti iš karo, kurį pradėjo – tai jį užbaigti. Jei Rusija sustabdys kovą, karas baigsis. Jei Ukraina – baigsis Ukraina“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Jo nuomone, V. Putinui karas jau tapo nesėkme, nes jam nepavyko sunaikinti ukrainiečių identiteto ir nepriklausomybės.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake`as Sullivanas kitame interviu CBS kanalui nurodė, kad JAV bei sąjungininkai „ryžtingai reaguotų“, jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą Ukrainoje.

„Mes tiesiogiai, privačiai ir itin aukštu lygiu Kremliui nurodėme, kad bet koks branduolinio ginklo panaudojimas Rusijai atneš katastrofiškas pasekmes, kad JAV ir mūsų sąjungininkai ryžtingai reaguos, ir mes detaliai bei aiškiai nurodėme kaip“ – sakė J. Sullivanas.

„Išgąsdinti visą pasaulį“

JAV ir jų sąjungininkės „ryžtingai atsakytų“, sakė J. Sullivanas CBS laidai „Face the Nation“.

„Esame aiškiai ir konkrečiai pasakę, ką tai nulemtų“, – pridūrė jis.

Rusija ir JAV yra didžiausios pasaulio branduolinės galios. Rusijos karinė doktrina leidžia panaudoti mūšio lauke taktinius branduolinius ginklus siekiant priversti priešą atsitraukti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laidai „Face the Nation“ sakė, kad V. Putino grasinimai „galėtų būti“ realūs ir kad Rusijos kariuomenės veiksmai prie ukrainiečių atominių elektrinių yra „pirmieji jo branduolinio šantažo žingsniai“.

„Jis nori išgąsdinti visą pasaulį“, – apie V. Putiną sakė V. Zelenskis.

„Nemanau, kad jis blefuoja. Manau, kad pasaulis atgraso ir sulaiko šią grėsmę. Mums reikia toliau spausti jį, neleisti jam tęsti“, – pridūrė V. Zelenskis.

Išskyrus JAV, jokia šalis nėra panaudojusi branduolinių ginklų mūšio lauke. 1945 metais amerikiečiams numetus atomines bombas ant Japonijos Hirošimos ir Nagasakio miestų, žuvo per 200 tūkst. žmonių, o po kelių Japonija kapituliavo ir taip baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Skaityti visą pranešimą