„Biržos laikmatis“: svaro sterlingų kursas per dvi dienas nukrito daugiau, negu 4 procentais

Prieš 1 metus 66

Paaiškėjus naujosios Jungtinės Karalystės vyriausybės planams – svaro nuosmukis. Šalies iždo sekretorius K. Kwarteng penktadienį pranešė apie 45 mlrd. svarų sterlingų apimties fiskalinį stimulą mažinant mokesčius, o savaitgalį pareiškė, kad ši ekonomikos skatinimo priemonė yra tik platesnio paketo dalis. Svaro kursas euro atžvilgiu paaiškėjus L. Truss vyriausybės planams, penktadienį euro atžvilgiu nukrito 2,17 proc., šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku dar 2,29 proc. – iki 0,91 svaro už eurą.

Pasak buvusio JAV iždo sekretoriaus L. Summers'o neatsakinga fiskalinė politika gali lemti, kad svaro ir JAV dolerio kursas pasieks paritetą. Žinios iš Jungtinės Karalystės gerokai sunervino investuotojus visame pasaulyje, nes išlaidavimas skatinant ekonomiką didina riziką, kad dar labiau paaštrės infliacijos problema. Europos bendrovių akcijų „Stoxx Europe 600“ penktadienį nukrito 2,34 proc., JAV „S&P 500“ 1,72 procento. Vienu prekybos sesijos metu JAV „S&P 500“ buvo nukritęs į žemiausią lygį nuo metų pradžios. Gerokai šoktelėjo taip vadinamasis baimės indeksas, rodantis akcijų kainų kintamumą. Investuotojams nukreipiant lėšas į saugiais laikomus aktyvus, JAV doleris euro atžvilgiu pabrango 1,51 proc., iki 0,97 dolerio už eurą.

„Brent“ tipo nafta atpigo 4,76 proc., iki 86,15 JAV dolerio už barelį. Po Italijoje vakar vykusių parlamento rinkimų prognozuojama, kad didžiausia valdančiosios koalicijos partnere taps G. Meloni vadovaujama partija „Italijos broliai“, kuri apibūdinama labiausiai į politinę dešinę nutolusi politinė jėga nuo II-ojo pasaulinio karo. Azijos šalių biržose šįryt Japonijos NIKKEI buvo nukritęs 2,54 proc., Honkongo „Hang Seng“ 2,71 proc., Pietų Korėjos KOSPI 3,12 procento. JAV vyriausybės 2 metų obligacijų pajamingumas kyla jau 13 prekybos sesiją iš eilės ir yra pasiekęs lygį, nematytą nuo 2007 metų (4,29 procento). Šiandien 2023 m. biudžetą pristatys Prancūzijos vyriausybė. Nors jame numatytos priemonės, skirtos kovai su energetikos kainų krize, planuojama laikytis fiskalinio tvarumo rodiklių.

Baltijos šalių biržose – santykinė ramybė. OMXB indekso vertė penktadienį sumažėjo 0,52 proc., tai vienas mažiausių pokyčių Europoje. Tarp didžiausią prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių didesniu, negu 2 proc. kainos nuosmukiu išsiskyrė tik ‚Merko Ehitus“ (-3,78 proc., iki 12,22 proc. už akciją). Aktyviausiai prekiauta „Enefit Green“ akcijomis, kurių kaina krito devintą kartą per pastarąsias dešimt prekybos sesijų (-0,64 proc., iki 4,064 euro už akciją).

Skaityti visą pranešimą