Automobilio saugikliai gadina greitosios pagalbos reputaciją

Prieš 1 metus 132

Dvidešimt pirmajame amžiuje medicina yra pažengusi ženkliai į priekį. Pastaruoju metu medikai turi įvairiais pažangias diagnostikos priemones. Jų žinioje modernūs ir veiksmingi vaistai. Tačiau Radviliškio medicinos įstaigose vis dar galime surasti „deguto“, kuris mus gali nukelti į gilius sovietinės stagnacijos metus.

Medikų automobiliai kelia gyventojams rūpestį

Antai rugsėjo šeštąją socialiniuose tinkluose rajono gyventoja pranešė apie atvejį, kuris tikrai nepuošia medikų. Ir kalba čia ne apie medicinos pagalbos kvalifikaciją ar kompetencijas. Nors, kaip vėliau aiškėjo, kaip tik ir yra kompetencijų klausimas atskiram personalui, susijusiam su medicina netiesiogiai. Manau, kad skaitytojas supras apie galimai kokį personalą bus kalbama. Taip jau atsitiko, kad žmonėms prisireikė pasikviesti greitosios medicinos pagalbos darbuotojus. Kiek suprantame, medikų tiesioginiam darbui priekaištų nėra. Tačiau dėl automobilių, kuriais jie vyksta į iškvietimus, kyla gyventojų  susirūpinimas. Mat, pasibaigus vizitui pas ligonį, medikams išvykti pavyko ne iš karto. Pasirodo, atvykta su netvarkingu automobiliu ir jo užkurti nepavyko, nes pavedė akumuliatoriai. Medikai ieškojo, gal kas buksyru patems, nors automobilyje ir buksyravimo lyno nebuvo. Laimei, situacija neturėjo pasekmių žmonių sveikatai. Bet pranešimo autorė stebėjosi:

„tai taip gyvename, tokia Dulkio medicina. Jei žmogui infarktas, kas tada?“ – toks klausimas pagrįstas ir gyvybiškai svarbus.

Greitosios vadovė: lėmė žmogiškasis faktorius

Žinant, kad šalyje vyksta medicinos sveikatos reforma, kurios įgyvendinimui skirta 711 milijonų eurų, išplatinto Sveikatos ministerijos pranešime spaudai: „ pirmieji sveikatos paslaugų kokybės skirtumą pajus mažesnių rajonų gyventojai“, pažadai kol kas nepasiekė Radviliškio gyventojų. Apie tai galime manyti iš situacijos, kuri buvo pateikta viešoje erdvėje. Todėl paprašėme apie šį nemalonų incidentą pakomentuoti VŠĮ „Radviliškio rajono greitosios medicinos pagalbos centras“ atsakingo asmens. Centro vadovė Virginija Jasiūnienė apie šį atvejį žino. Jos nuomone, tokį „atvejį lėmė žmogiškasis faktorius“. Pasak jos, greitosios pagalbos automobiliai aprūpinti įvairia medicinine įranga, kuri naudoja energiją, tai ir yra automobilio sustojimo priežastis.  Atsitikimą lėmė saugiklio gedimas, kurio pašalinti vietoje nebuvo galimybės. Nors greitosios pagalbos automobilis yra tik penkerių metų senumo, tačiau toks atvejis buvo pirmas. Pasak vadovės, nuo panašių gedimų nėra apsaugotas nė vienas vairuotojas. V.Jasiūnienė patikino, kad gyventojams nėra ko baimintis, nes iškilus nenumatytoms situacijoms yra kviečiama rezervinė brigada.

Tik lieka klausimas, o kiek papildomo laiko prireiks rezervinei brigadai?

Robertas Samuilis

Radviliškiečiai nėra užtikrinti dėl greitosios medicininės pagalbos paslaugų suteikimo
Skaityti visą pranešimą