Augina vaikus, o kartais tiesiog bijo paprašyti: moterims vis dar uždirbant mažiau nei vyrams, imtis veiksmų ragina darbdavius

Prieš 1 metus 84

„Sodros“ duomenimis, moterys vidutiniškai uždirba 14 proc. mažiau negu vyrai. Specialistų aiškinimu, moterys vis dar dažniau prisiima šeimyninius įsipareigojimus, dėl to nukenčia jų karjera, o ir nedrįsta išsiderėti didesnio atlygio.

Menkesnės ir algos, ir pensijos

„Sodros“ vadovės Julitos Varanauskienės teigimu, moterų ir vyrų darbo pajamų atotrūkis nuo 2016 metų sumažėjo penkiais procentiniais punktais – nuo 19 iki 14 proc.

Tam, kad sumažėjo skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų 2017 metais, anot jos, įtakos galėjo turėti tai, jog „Sodra“ pradėjo skelbti įmonių atlyginimų vidurkius ir dėl to moterys galėdavo išsireikalauti didesnio atlygio.

Tarp 2018 ir 2019 metų, pasak J. Varanauskienės, atlyginimai buvo perskaičiuoti. „Sodros“ įmoka prisidėjo prie darbo užmokesčio ir šis popieriuje padidėjo 29 proc., tačiau į rankas liko toks pats.

2020 metais, prasidėjus COVID-19 pandemijai ir užsidarius nemažai daliai pramonės įmonių, kur neretai dirba vyrai, moterų, kurios dažniau dirba sveikatos priežiūros sektoriuje, krūviai ir atlyginimai išaugo.

„Kyla abejonių, kiek ilgai ši tendencija tęsis. Matome, [atotrūkis tarp atlyginimų] laikosi ir net šiek tiek kyla. Norint, kad tas atotrūkis mažėtų, negana tik sėdėti ir laukti kitos COVID-19 pandemijos“, – atkreipė dėmesį J. Varanauskienė.

Dėl to, kad uždirba mažiau arba dažniau išeina vaiko priežiūros atostogų, anot „Sodros“ vadovės, moterys gauna ir menkesnes pensijas.

„Palyginę vyrų ir moterų pensijas, matome dar didesnį atotrūkį – 18 proc.“, – personalo konferencijoje „HR savaitė. Lietuva“ kalbėjo J. Varanauskienė.

Akcentavo vaiko priežiūros tvarkos pokyčius

Kalbėdama apie tai, kaip padidinti moterų pajamas ir gaunamas pensijas ateityje, „Sodros“ vadovė akcentavo pokyčius, susijusius su vaiko priežiūros atostogų tvarka.

„Numatytos labai palankios sąlygos dalytis vaiko priežiūros laiku mamai ir tėčiui“, – teigė J. Varanauskienė.

Remiantis priimtais pakeitimais, kiekvienam iš tėvų teks po du neperleidžiamus vaiko priežiūros atostogų mėnesius.

Jeigu vienas iš tėvų neperleidžiamais mėnesiais nepasinaudos ar tai padarys iš dalies, visų vaiko priežiūros atostogų trukmė atitinkamai trumpės.

Priimant pataisas buvo akcentuojama, kad pagrindinis pakeitimų tikslas – pagelbėti moterims, kad jos neiškristų ilgam laikui iš darbo rinkos, neprarastų profesinių įgūdžių, kol augina vaiką.

J. Varanauskienė konferencijoje kalbėjo pastebinti, kad ir įmonės imasi iniciatyvių, skatinančių sukurti palankesnę aplinką vaikus auginantiems tėvams.

„Jau įvyko keletas Darbo kodekso pakeitimų“, – pridūrė „Sodros“ vadovė.

Vyrai drąsiau prašo didesnio atlygio

Reaguodama į „Sodros“ vadovės pateiktus duomenis, „Nord Security“ personalo vadovė Karina Dajoraitė-Dirvonskienė sutiko, kad problema dėl moterų ir vyrų atlyginimų vis dar egzistuoja.

„Už vienodai atliekamą darbą turi būti vienodai atlyginama“, – akcentavo K. Dajoraitė-Dirvonskienė.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad vyrų ir moterų atlygių atotrūkis skirtinguose sektoriuose nevienodas.

„Rinkodaros departamente atlygio skirtumas yra labai minimalus – iki 5 proc. Jei pasižiūrime į vyresniuosius programuotojus, tuos specialistus, kurie brangiausiai apmokami, ten susiduriame su situacija, kad moterų tiesiog nėra nė vienos.

Taip yra ne dėl to, kad mes nesistengtume jų rasti, anaiptol – labai stipriai stengiamės, bet jų tiesiog nėra rinkoje“, – tikino K. Dajoraitė-Dirvonskienė.

Personalo specialistės manymu, ypač svarbu šią problemą spręsti dar ankstyvame amžiuje.

„Dar mokykloje reikėtų skatinti mergaites domėtis tomis specialybėmis ir ateities disciplinomis, tai yra tikslieji mokslai dažnu atveju“, – akcentavo K. Dajoraitė-Dirvonskienė.

Tačiau imtis veiksmų siekiant sumažinti vyrų ir moterų atlygio atotrūkį galima jau šiandien, sako ji. Tam, K. Dajoraitės-Dirvonskienės teigimu, peržiūrint darbuotojų atlyginimus vertėtų eliminuoti derybų faktorių.

„Dažnu atveju vyrai yra tiesiog drąsesni ir paprašo didesnio atlygio nei moterys. <...> Ką mes darome? Mes tiesiog turime gana aiškią sistemą ir labai atsižvelgiame į tai, kiek tas žmogus uždirba savo specialybės rėžiuose.

Kitaip sakant, jei jis yra žemiau vidurkio, jo atlyginimas kils labiau nei žmogaus, kuris mūsų įmonėje jau dabar uždirba virš savo rėžio vidurkio. Tai padeda matyti tendenciją, kad moterų atlyginimai pas mus kyla sparčiau nei vyrų“ , – tvirtino personalo specialistė.

Moterys dažniau slaugo tėvus, prižiūri vaikus

„Ignitis grupės“ valdybos narė, organizacinio vystymo direktorė Živilė Skibarkienė taip pat atkreipė dėmesį į problemas, susijusias su moterų karjeros pertraukomis.

„Šeimyniniai ir kiti įsipareigojimai... Net jei slaugome senus tėvus, kažkodėl moteris yra linkusi prisiimti šią atsakomybę ir pasitraukti iš darbo“, – pastebėjo ji.

Ž. Skibarkienės manymu, patys darbdaviai turėtų mažinti minėtą segregaciją ir didinti moterų derybinę galią.

„Visose pozicijose moterys startuoja nuo minus 10 proc. atlyginimo. Kad ir kokia bebūtų pozicija, aš ateinu ir tiesiog nesideru“, – kalbėjo ji.

„Generaliniams direktoriams ir visiems vadovams noriu pasakyti, kad didinkite atlyginimus savo moterims vadovėms, nes tai yra medžiotojų objektas“, – ragino ji.

Skaityti visą pranešimą