Atnaujinti Dariaus ir Girėno stadioną buvo lengviausia užduotis, dabar reikės juo rūpintis

Prieš 1 metus 133

Dariaus ir Girėno stadiono rekonstrukcija užtruko gerokai ilgiau negu planuota, darbų sąmata smarkiai išsipūtė, tačiau finišas pagaliau pasiektas – tai oficialiai patvirtino Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Nors atidarymo šventė planuojama spalio viduryje, dar vieno svarbaus dokumento reikės palaukti ilgiau – itin geidžiamą UEFA 4 kategorijos futbolo stadiono licenciją tikimasi gauti iki metų pabaigos.

Ji atvertų galimybę 15 tūkst. vietų stadione rengti aukščiausio lygio futbolo varžybas. Visai tai – menkos detalės, vieną kitą mėnesį galima palaukti, kol bus sutvarkyti formalumai. Mat netrukus gali paaiškėti, kad stadiono atnaujinimas buvo lengviausias etapas, nes dabar reikės rimtai pagalvoti, kas norėtų ir galėtų juo naudotis.

Norinčiųjų naudotis turbūt greitai atsiras, tačiau dar reikia išsiaiškinti, ar jų banko sąskaitoje yra pakankamai lėšų atsiskaityti už paslaugas. Šiek tiek būtų apmaudu, jeigu atnaujintu aikštynu naudotųsi ne aukščiausio meistriškumo sportininkai, o Jehovos liudytojai, kurie ne kartą yra rengę sambūrius Dariaus ir Girėno stadione.

Darbų pabaiga sutapo su besiplečiančiu karu tarp Seimo valdančiosios daugumos ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovų. Politikai tikino jau nebegalintys ilgiau kentėti stebėdami visiškai nekontroliuojamą LFF veiklą ir net grasina priimti naujus teisės aktus, kurie leistų nušalinti federacijos vadovus. Pastarieji atkirto, kad tokiu atvejų grėstų UEFA bei FIFA sankcijos ir Lietuva gali būti išvis laikinai ištrinta iš pasaulio futbolo žemėlapio.

Jeigu taip nutiktų, futbolo aistruolių viltys išvysti ant naujosios Dariaus ir Girėno stadiono vejos nacionalinę šalies futbolo rinktinę ir ryškiausias Europos futbolo žvaigždes smarkiai nutoltų.

Tokios pat sankcijos grėstų ir tarptautiniuose futbolo turnyruose dalyvaujantiems Lietuvos futbolo klubams. Didelė tikimybė, kad, užgesinus įspūdingas Dariaus ir Girėno stadiono šviesas po iškilmingos atidarymo šventės, jos šiais metais išvis nebus įjungtos. Futbolo sezonas artėja link pabaigos, jokių kitų sporto varžybų ar koncertų per porą artimiausių mėnesių taip pat nepavyks surengti. Didžiausia tikimybė, kad kitąmet Dariaus ir Girėno stadionas taps „Kauno Žalgirio“ bei Kauno rajono „Hegelmann“ futbolo klubų namų arena.

Kita vertus, ar šie klubai norės naudotis atnaujintu stadionu, kai į A lygos varžybas susirenka keli šimtai žiūrovų ir surinktų pinigų už bilietus turbūt neužtektų atsiskaityti net už aikštės apšvietimą rungtynių metu. „Kauno Žalgirio“ viltys pakliūti į tarptautinį futbolo turnyrą kitą sezoną apskritai labai miglotos, „Hegelmann“ – šiek tiek geresnės, tačiau net jo metu galima tikėtis tik kelių tūkstančių žiūrovų ir iš gautų pajamų turbūt nepavyks padengti nuomos mokesčių.

Žinoma, atnaujintas stadionas skirtas ne vienam sezonui ir reikia tikėtis, kad per kelerius artimiausius metus išaugs tiek komandos, tiek nauja gerbėjų karta. Futbolą kauniečiai mokėjo žaisti nuo senų laikų, tačiau kol kas vaizdas – apgailėtinas.

Štai „Kauno Žalgirio“ salės futbolo komanda Europoje sugebėjo pasiekti neįtikėtinų aukštumų, kelerius pastaruosius metus sėkmingai dalyvauja UEFA Futsal Čempionų lygoje. Šiemet kauniečiams vėl patikėta surengti Čempionų lygos pagrindinio etapo grupės turnyrą, tačiau klubo vadovus kankina keistas klausimas – kur rengti šį turnyrą. Nors žalgiriečiai norėtų svečius priimti „Žalgirio“ arenoje, jų norai nėra lemiamas veiksnys, nes arenos nuoma kainuoja labai brangiai, o halės rekonstrukcija vis dar nėra oficialiai baigta.

Dėl šios priežasties klubo vadovai dairėsi į Prienų, Jonavos, Alytaus arenas. Galbūt šių miestų futbolo aistruoliams tikrai būtų smagu išvysti garsius salės futbolo meistrus, tačiau kauniečių tokios perspektyvos visai nedžiugina. „Žalgirio“ krepšininkų rėmėjai važiuotų palaikyti mylimos komandos net į Mažeikius, tačiau kitų sporto šakų atstovai tokiu aistruolių palaikymu negali pasigirti.

Rungtynės ant Dariaus ir Girėno stadiono vejos tikrai nepadarys gėdos Lietuvos futbolo klubams, tačiau jų sąskaitos smarkiai nukentės, jeigu sporto komplekso valdytojai nepritaikys rimtų nuolaidų. O už kiekvieną nuolaidą kas nors turi sumokėti, nes nemokamų pietų nebūna.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą